Prvorepublikový makovec

V období vzniku republiky po válce nebylo moc surovin, ale i tak se připravovala řada dobrot. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření vybrali recept na makovec.

Ingredience
  • 2 vejce
  • 6 dkg másla
  • ¼ kg moučkového cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 35 dkg mletého máku
  • 35 dkg polohrubé mouky
  • ½ l mléka
  • 2 prášky do pečiva
Ingredience
  • poleva:
  • 250 g moučkového cukru
  • 2 lžíce vařící vody
  • 4 lžíce citronové šťávy

Do mísy dáme celá vejce, změklé máslo a moučkový cukr. Ušleháme do pěny. Přidáme mléko, našleháme, vmícháme mák, a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Nalijeme na plech vymazaný tukem a vysypaný strouhankou a upečeme v dobře vyhřáté troubě dozlatova. Vychladlý moučník pocukrujeme nebo polijeme citronovou polevou. Tu si připravíme tak, že do prosátého cukru nalijeme horkou vodu, citronovou šťávu a vymícháme dohladka.