Robert Mugabe. Pro jedny hrdina, pro druhé diktátor

22. únor 2024

Před sto lety, 21. února 1924, se narodil pozdější dlouholetý prezident Zimbabwe Robert Mugabe. Státu na jihu Afriky vládl „železnou rukou“ dlouhých 37 let. Jeho cestu k moci i způsob, jakým Zimbabwe ovládal, připomene v pořadu Portréty historik Jan Adamec.

Mugabe se narodil ve vesnici Kutama severovýchodně od Harare. Dálkově studoval filozofii a ekonomii v Jihoafrické republice a práva v Británii. V roce 1960 se zapojil do černošského boje proti nadvládě bělošské menšiny a několikrát byl za svou politickou činnost v tehdejší Rhodesii vězněn.

Čtěte také

V prosinci 1979 se zúčastnil ústavní konference v Londýně, která rozhodla o budoucnosti země. Moci se Mugabe ujal po získání nezávislosti v roce 1980. V nově vzniklém Zimbabwe byl nejprve premiérem (1980 až 1987), funkci prezidenta získal v roce 1987 a od té doby vyhrál patery volby.

Levicového autokrata Mugabeho, který byl jedním z největších hrdinů války za nezávislost Zimbabwe (1972 až 1979), Západ obviňoval z porušování lidských práv. Někteří příznivci ale v politikovi dlouhodobě viděli hrdinu, který bojuje za práva obyčejných lidí.

Kritiku Západu i mnohých afrických států Mugabe vytrvale ignoroval, za příčinu všeho zla v zemi označoval bývalou mocnost Británii. Opozice, bělošští farmáři, odboráři, obchodníci i novináři byli podle něj „prodejní zrádci“.

Rozvrácená ekonomika

Mugabe byl pro mnoho Zimbabwanů a také pro mezinárodní společenství diktátorem, který kdysi prosperující zemi přivedl k hospodářskému úpadku. V roce 2008 dosáhla inflace v zemi pod jeho vedením těžko uvěřitelné hodnoty 231 milionů procent. Čtvrtina obyvatel ze Zimbabwe uprchla, nezaměstnanost přesahovala 80 procent.

Čtěte také

Mugabe po sobě zanechal zemi s rozvrácenou ekonomikou, kterou sužuje i nedostatek potravin. Mimo jiné vyvlastnil zimbabwské bělošské farmáře, čímž stát, dříve přezdívaný obilnice Afriky, přivedl do velké bídy. V čele Zimbabwe setrval až do chvíle, kdy pod tlakem armády v roce 2017 rezignoval.

Zemřel v 95 letech v roce 2019 v Singapuru, kde se opakovaně léčil. Pohřben byl nakonec v rodné vesnici Kutama. Po jeho smrti mu Zimbabwe udělilo status národního hrdiny.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.