Roháč na svatého Martina
Svatomartinské recepty našich babiček věnujeme přípravám husích dobrot v jiných zemích. S Vladimírou Jakouběovou a Jaroslavem Hořením pak připravíme něco českého, koláče zvané roháče.
Ingredience
- 40 dkg polohrubé mouky
- 3 dkg cukru
- 2 dkg droždí
- vlažné mléko podle potřeby
- 1 vejce
- sůl
- 3 dkg sádla
- vejce na potření
- tuk na plech
Ingredience
- Tvarohová nádivka:
- 40 dkg tvarohu
- cukr
- vejce
- trochu skořice
Do mouky rozdrobíme droždí a s trochou mléka v důlku rozděláme na kašičku, pocukrujeme a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme vejce, sůl, máslo, zbytek mléka a zaděláme těsto. Necháme v teple dobře vykynout.
Pak ho na pomoučeném vále rozdělíme na čtyři díly, rozválíme, jeden naplníme nádivkou. Pak přes něj přeložíme druhý plát, opět naplníme nějakou nádivkou a oba naplněné pláty opatrně svineme do jedné podkovy. Totéž uděláme se zbylými dvěma plackami.
Oba roháče, dáme na vymazaný plech, potřeme vejcem, necháme nakynout a v předehřáté troubě dobře upečeme.