Rok české hudby: Hommage á Bedřich Smetana

13. květen 2024

V pondělí 6. května 2024 se ve Studiu S1 konal mimořádný koncert u příležitosti Roku české hudby.

Koncertní večer s názvem Bedřich Smetana a jeho následovníci připravilo Vydavatelství a nakladatelství ČRo společně se SOČR a stanicí D-dur. Záznam koncertu si můžete poslechnout na webu této stanice. V odkazu najdete i podrobný text k programu.

Hlavním bodem koncertu bylo provedení Smetanovy neznámé  „Lovecké věty“ pro čtyři lesní rohy a také čtyři premiéry - Kryptogramiády Hommage à Bedřich Smetana od Lukáše Hurníka, Zdeňky Košnarové, Jana Kučery a Ondřeje Kukala pro stejné obsazení. Účinkovalo Pražské hornové kvarteto.

Všechny tyto skladby vycházejí nyní tiskem v edici Hommage à Bedřich Smetana připravené hornistou, editorem, obdivovatelem B. Smetany a dirigentem večera Tomášem Čechalem.

Hommage à Bedřich Smetana (Kryptogramiády pro čtyři lesní rohy)

Dále na koncertě zazněly i další skladby z rozhlasového notového katalogu: Sonáta č. 1 a moll pro housle a klavír Josefa Bohuslava Foerstera (hráli Petr Zdvihal – housle a Jakub Šaroun – klavír), Ioci pastorales pro dechové kvarteto Jana Nováka (Pražské dechové kvarteto) a suita pro žesťové kvinteto Leonardův deník Zdeněk Lišky (Žesťové kvinteto SOČR).

Notové publikace najdete v e-shopu Radiotéka.cz

Recenzi na koncert si můžete přečíst zde

Spustit audio