Rozhlasové hry živě letos zahájily Drákulou

18. květen 2010

V posledních letech zažívá renesanci upírská tématika. K dispozici jsou nejrůznější novely, romány, ságy, filmy a čerstvě i zcela nové rozhlasové zpracování. Režisér Petr Mančal si vybral román Drákula irského autora Brama Stokera, aby podle něj připravil trojdílnou rozhlasovou hru, která měla před nedávnem premiéru na stanici Český rozhlas 3 – Vltava.

Román Dracula je klasické dílo literárního vampyrismu a první zpracování upírské legendy do románové podoby. Poprvé byl vydán v roce 1897. Je psán formou dopisů, telegramů, deníků a novinových výstřižků. Hlavní hrdina, Jonathan Harker, je britský právník, který odjíždí do Transylvánie za hrabětem Draculou, aby s ním projednal koupi několika domů v Londýně. Ovšem za několik dní zjistí, že s hrabětem není něco v pořádku, například normální šlechtic asi nespí v rakvi na hlíně a podobně, takže ze zámku uprchne zpět do Londýna. Na scénu však vstupují další postavy, Jonathanova snoubenka Mina, její známá Lucy, která je později zupířena a zabita. Dále dr. Seward, jehož chovanec v blázinci je v jakémsi duchovním spojení s Draculou, dva mladí gentlemani, sir Artur Godalming, Lucyin snoubenec, a dobrodruh Quiency Morris. Na doktorovu žádost přijede z Amsterodamu i jeho dlouholetý přítel, postarší dr. Van Helsing, který se vyzná v upírech a jejich zvycích. Právě on řídí odstranění Lucy. I přes veškerou snahu hlavních hrdinů se Dracula do Londýna dostane, jenže nakonec se povede zničit mu rakve s transylvánskou hlínou a on prchá zpět na svůj hrad, kde je zabit.

Rozhlasový Dracula byl natočen v únoru letošního roku ve velmi velkorysém pojetí. Hlasy hlavním postavám propůjčili Vladimír Dlouhý (Drákula), Kamil Halbich (Jonathan Harker), Jana Stryková (Mína Harkerová), Jiří Dvořák (John Seward), Ivan Trojan (Refield), Ljuba Skořepová (stařena) a mnoho dalších. Za rozhlas se na výrobě podíleli Roman Špála (zvukový mistr), Jitka Kundrumová (natáčecí technik), Ladislav Železný (zvuková spolupráce) a další. Autorem rozhlasové úpravy byl Jiří Hubička, autorkou rozhlasové hry Jitka Škápíková. Režii měl Petr Mančal.

Hru si v pondělí 10. května v rámci projektu Rozhlasové hry živě přišli poslechnout studenti z pražského Gymnázia Jana Keplera, v úterý 11. května jsme s ní vyrazili do Českých Budějovic, kde se na nás v rozhlasovém studiu těšili studenti z Česko – anglického gymnázia. Líbila se všem a sklidila velký ohlas. Líbil se děj, výběr postav i celkový zvuk se všemi efekty. Režisérka Apolena Vynohradnyková odpovídala v Budějovicích na příval otázek – jak se vybírají herci, točí se vše najednou nebo každý hlas zvlášť, jak dlouho natáčení trvá a mnoho dalších. Položili jsme i několik soutěžních otázek, ve kterých jsme se ptali kdo poznal kterého herce, kdo si co zapamatoval z výkladu o Českém rozhlase. Všichni studenti slíbili, že si zkusí poslechnou nějakou hru i přímo z rozhlasového přijímače.
V závěru setkání jsme slíbili soutěž. Tady je – Víte, jak se jmenuje projekt stanice Český rozhlas 3 – Vltava, díky kterému můžete školní četbu nikoliv číst, ale poslouchat? Na odpovědi čekáme na mailu hryzive@rozhlas.cz. Dvougigovou flashku dostane ten nejrychlejší.

Dracula 1.jpg
Dracula 3.jpg
Dracula 4.JPG
Dracula 5.JPG
Spustit audio