Rozhlasoví symfonikové v Jižní Koreji: Po Soulu se naši hudebníci představí v Gumi City

3. červen 2011

Třemi koncerty v Sejongovu centru a v Nowonu skončila soulská část korejského turné rozhlasových symfoniků. Orchestr dnes čeká přesun do města Gumi na východě země. Tam se také večer - v pořadí již pátým koncertem turné - uzavře účinkování Symfonického orchestru Českého rozhlasu v Jižní Koreji.

Sérii tří úspěšných vystoupení v jihokorejské metropoli Soulu mají za sebou hráči Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Poslední květnový a první červnový den se naši hudebníci pod taktovkou dirigenta Petra Vronského představili v Sejongovu centru, v jedné ze dvou soulských nejvýznamnějších uměleckých scén. Diváci v hledišti velkolepě vystavěného sálu s kapacitou více než tři tisíce míst si v obou koncertních dnech vyslechli Smetanovu Vltavu, Dvořákovu Symfonii č. 8 G dur, op. 88, Čajkovského Symfonii č. 5 e moll, op. 64, a dva klavírní koncerty – Beethovenův Koncert pro klavír a orchestr č. 5 Es dur „Císařský“, op. 73, a Klavírní koncert č. 2 c moll, op. 18, S. Rachmaninova, oba v podání ruského sólisty Konstantina Ščerbakova.

Prvního z koncertů v Sejongovu centru se zúčastnil také český velvyslanec v Koreji Jaroslav Olša, středeční vystoupení pak živě vysílal veřejnoprávní rozhlas KBS a SEN TV. Radost z vystoupení a nekončící ovace diváků vygradovaly v přídavky v podobě Dvořákových Slovanských tanců č. 10 a 15.

Soulská část koncertního turné rozhlasových symfoniků skončila čtvrtečním vystoupením v uměleckém centru soulského druhého největšího autonomního distriktu Nowon. Dnes se orchestr přesouvá do východní části Jižní Koreje, do města Gumi, kde se večer v pořadí již pátým koncertem uzavře korejské turné českých umělců. V jejich podání opět pod vedením dirigenta Vronského a se sólistou Ščerbakovem zazní předehra k Mozartově Figarově svatbě, Smetanova Vltava, Romeo a Julie, fantazie-předehra pro velký orchestr podle Shakespeara P. I. Čajkovského, a již vzpomínaný pátý Beethovenům klavírní koncert. O víkendu pak hráče čeká náročný přesun zpět do vlasti.


René Zavoral

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace