Rozhlasoví symfonikové v Jižní Koreji: Publikum v Pusanu jásalo jako na fotbale

31. květen 2011

Mohutným aplausem skončil nedělní koncert Symfonického orchestru Českého rozhlasu na jeho korejském turné. Prvním z pěti koncertů se hudebníci pod taktovkou dirigenta Petra Vronského a s ruským sólistou Konstantinem Ščerbakovem představili publiku čtyřmilionového Pusanu na jihovýchodě poloostrova. Dnes a zítra vystoupí v hlavním městě Soulu v jednom z nejvýznamnějších sálů země – Sejong centru - s kapacitou přes tři tisíce diváků. Středeční koncert odvysílá v přímém přenosu i korejský veřejnoprávní rozhlas KBS.

Diváci v sále pusanského kulturního centra s kapacitou 1400 míst se v neděli 29. května plně oddávali tónům Smetanovy Vltavy, Čajkovského Symfonie č. 5 e moll, op. 64, a Rachmaninovova Klavírního koncertu č. 2 c moll, op. 18, v podání jednoho z nejžádanějších umělců současnosti, původem ruského klavíristy Konstantina Ščerbakova, který od roku 1992 žije ve Švýcarsku. Koncert vyvrcholil ovacemi korejského publika doprovázenými zvuky srovnatelnými se zvukovými efekty, s nimiž se v českých zeměpisných šířkách setkáváme snad jen na fotbale. Radost obyvatel Pusanu, kteří se rozhodli nedělní odpoledne strávit ve společnosti českého rozhlasového orchestru, pak znásobil i přídavek z Mozartovy Figarovy svatby.

V pondělí se SOČR z jihu přesunul na sever země k desetimilionovému Soulu, kde se v úterý a ve středu večer představí místnímu publiku v sále proslulého Sejongova centra s kapacitou přes 3 000 míst. Středeční koncert pod vedením Petra Vronského a se sólistou Konstantinem Ščerbakovem, v jehož rámci zazní předehra k již vzpomínané Mozartově Figarově svatbě, Čajkovského Symfonie č. 5 e moll, op. 64, a Beethovenův Koncert pro klavír a orchestr č. 5 Es dur „Císařský“, op. 73, odvysílá v přímém přenosu veřejnoprávní korejský rozhlas KBS i místní kabelová televize.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace