Šípky v cukru zavařené

Mezi podzimní plody, které nesměly chybět v kuchyních našich babiček, patří šípky. Plody léčivé i chutné se hodily po celý rok. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření poradí, jak šípky zavařit v cukru.

Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

Ze šípků, které jsou teprve trhány, když je mráz obešel, vyber pecičky, šípky vlož do kamenného kuthánku, nalej na ně vřelé vody, ale hned ji zase sceď, sice by šípky tuze změkly, načež je rozlož na suchý čistý šat, aby uschly, a pak je dej do skleněné nádobky.

Nech cukr s vodou svařit, a když se opění, nech ho trochu vychladnout, pak ho vlej na šípky; druhého dne cukr sceď, nech ho zase povalit a vychladnout, pak jej opět vlej na šipky; tak to opakuj tři dni po sobě, třetího dne pak nádobku dobře obvaz a postav ji na studené suché místo.