Skopová kýta na divoko podle knihy Vlasty Štěpánové Malá kuchařka a hospodyňka česká z roku 1903
S Vladimírou Jakouběovou a Jaroslavem Hořením probereme historii výroby octu a přidáme víc než stoletý recept na skopovou kýtu nadivoko.
Recept uvádíme v původním znění, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
Skopová kýta zbaví se všech kůžiček a zbytečného loje, osolí a posype se jalovcem. Pak se přikryje prkénkem a zatíží. Za dva nebo tři dny se maso vyjme, otře z jalovce, posolí se a prostrká slaninou.
Svaří se ocet s vodou, dohromady asi třetina litru, rozkrájí se do toho cibule na koláčky, přidá se tymiánu, bobkového listí, nového koření a pepře. Když se to povaří a vychladne, polije se tím kýta a v tom nechá ležet zase několik dní (v zimě déle, v létě méně).
Potom se maso dá na pekáč, omáčka se na ně procedí, přidá se bílého vína s citronovou kůrou a dá se péct. Když kýta upečená, polije se tou šťávou a přidají se koláčky citronu, jimiž se na míse okrášlí.