Starý a černý. Komorní příběh o nelehkých vztazích v jedné rodině v době polistopadové

19. listopad 2023

Příběh o změnách ve společnosti po takzvané sametové revoluci a o změnách v jedné rodině. Příběh nejen o lidech, ale i o kočkách. To je povídka Starý a černý, kterou napsala současná česká autorka Alena Zemančíková.

Čtou: Radka Fidlerová a Matěj Hádek
Napsala: Alena Zemančíková
Dramaturgie: Jiří Vondráček
Zvukový mistr: Jiří Fuhrman, Milan Křivohlavý
Režie: Hana Kofránková
Natočeno: v roce 2006

Děj se odehrává se po listopadu 1989 v česko-německém pohraničí. Zachycuje změny ve společnosti v té době i změny a nelehké vztahy ve vypravěččině rodině. Starý a černý je kocour.

Povídku divadelní a rozhlasové dramaturgyně, publicistky a spisovatelky Aleny Zemančíkové v roce 2006 načetli Radka Fidlerová a Matěj Hádek.

Alena Zemančíková

Alena Zemančíková (1955) vystudovala dramaturgii na Divadelní fakultě Akademie múzických umění v Praze. Od konce 80. let působila jako dramaturgyně Západočeského divadla v Chebu.

Zemancikova.jpg

V roce 1997 začala pracovat jako kulturní redaktorka a dramaturgyně v Českém rozhlase Plzeň. Napsala řadu scénářů o osobnostech a kulturních úkazech západočeského kraje, věnovala se literární a divadelní publicistice a kritice. Později působila na stanici Vltava.

V roce 2008 vyšel její povídkový soubor s názvem Bez otce. O rok později vydala knížku pro děti Mařenka a Čenda, podle níž vznikly také rozhlasové příběhy do večerního Hajaji. Z roku 2016 je román Příběh v nepřímé řeči o lidech, kteří se v 50. letech minulého století odcházeli „schovat“ do pohraničí.

Zatím poslední knížka, další soubor povídek s názvem Nějaké ženy a jacísi muži, vyšla Aleně Zemančíkové v nakladatelství Větrné mlýny letos.

Spustit audio

Související