Štěpán Rak v Braillově notopisu

8. duben 2022

Netradičně v jarním období uspořádalo Vydavatelství a nakladatelství Českého rozhlasu koncert pro nevidomé a slabozraké děti ze Školy Jaroslava Ježka. Tentokrát byl hostem přední světový kytarový virtuos, skladatel a profesor pražské Akademie múzických umění Štěpán Rak.

Už osmnáct let trvá neformální spolupráce mezi pražskou Speciální školou pro nevidomé a slabozraké děti Jaroslava Ježka a hudebním vydavatelstvím Českého rozhlasu. Každoroční koncert konaný kolem svátku sv. Mikuláše byl kvůli pandemii dvakrát odložen, vydavatelství se proto letos přiklonilo k výjimečnému jarnímu termínu.

Během koncertu v podání Štěpána Raka zazněly jak jeho vlastní kompozice, tak převzaté melodie a improvizace. Hosté mohli slyšet například variaci na českou a slovenskou hymnu, píseň Tenkrát na západě, skladby Vzpomínka na Prahu, Greensleeves (Zelené rukávy) a Znovu, věnovanou Alfrédu Strejčkovi.

Nedílnou součástí slavnostního setkání bylo také předávání titulů přepsaných do Braillova notopisu. Hudební nakladatelství za přispění Knihovny a tiskárny pro nevidomé K. E. Macana tentokrát vybralo hudební publikace právě Štěpána Raka s názvy Píseň pro vílu (skladbičky pro malé kytaristy) a Radostné zvěstování (koledy pro sólovou kytaru).  

Po převzetí not vystoupil jako poděkování sbor žáků, který za klavírního doprovodu pedagožky Hany Tenglerové zazpíval tři lidové písně. Štěpán Rak poté na přání doprovodil dvě žákyně v písni Což se mně, má milá

Spustit audio