Symfonický orchestr Českého rozhlasu vyráží na turné po západní Evropě

21. říjen 2011

Města Antwerpy, Fribourg, Visp a Neuchâtel navštíví v nadcházejících dnech Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Ve skladbách Felixe Mendelssohna-Bartholdyho, Camille Saint-Saënse a Antonína Dvořáka vystoupí pod taktovkou Daniela Raiskina a se sólistou Janem Simonem. Umělci odjíždějí v pondělí 24. října a vracejí se v neděli 30. října.

KONCERTY (sály, data)

Antverpy, Koningin Elisabethzaal (25. 10.)
Fribourg, Aula de l’Université (27. 10.)
Visp, Kultur- und Kongresszentrum (28. 10.)
Neuchâtel, Temple du Bas (29. 10.)


PROGRAM

Felix Mendelssohn-Bartholdy: Předehra Hebridy
Camille Saint-Saëns: Koncert pro klavír a orchestr č. 2 g moll
Antonín Dvořák: Symfonie č. 9 e moll, op. 95 (Antverpy, Fribourg, Visp)
Antonín Dvořák: Symfonie č. 8 G dur, op. 88 (Neuchâtel)

DALŠÍ KONCERT ROZHLASOVÝCH SYMFONIKŮ:
úterý 1. listopadu, Dvořákova síň Rudolfina, 19.30 hodin
– závěrečný večer MHF Rozhlasový podzim,
dirigent Petr Vronský, sólista Jan Simon, program: Dvořák, Saint-Saëns

Daniel Raiskin, dirigent

Daniel Raiskin vyrůstal v Sankt-Petěrburgu, v rodině předního muzikologa, a hudba ho zcela přirozeně provázela od nejútlejšího dětství. V šesti letech začal navštěvovat hudební školu, později vystudoval hru na violu a dirigování na slavné petěrburské konzervatoři. Jeho zájem o práci s taktovkou výrazně podnítil vynikající pedagog Lev Savič. Následně studoval Daniel Raiskin u mistrů, jako jsou Mariss Jansons, Neeme Järvi, Milan Horvat, Woldemar Nelson a Jorma Panula.

Ve dvaceti letech odešel Daniel Raiskin ze Sovětského svazu. Studoval v Amsterodamu, ve Freiburgu a poměrně brzy se stal jedním z nejvyhledávanějších evropských violistů v oblasti sólové i komorní hry. Stále více se však věnoval dirigování. Vypracoval se v mimořádně všestranného dirigenta mladé generace.

Od roku 2005 je Daniel Raiskin šéfdirigentem Státního orchestru Rýnská filharmonie v Koblenci a od roku 2008 zastává stejnou funkci v polské Lodži, ve Filharmonii Artura Rubinsteina. Jako host spolupracoval s tělesy v Evropě i Asii (např. Bělehradská filharmonie, Německá státní filharmonie Porýní-Falc, Estonský národní orchestr, Sinfonietta Hongkong, Lotyšský národní orchestr, symfonické orchestry v Malmö, ve Stavangeru, Orchestr salcburského Mozartea, národní orchestry v Portu, Lyonu, Mexiku, Kodaňská filharmonie, Pražská komorní filharmonie, Státní filharmonický orchestr v Mohuči, Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK, Residentie Orkest Den Haag, RTE Orchestra Dublin, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Slovenská filharmonie, státní orchestry v Halle, Darmstadtu, Stuttgartská filharmonie, Symfonie Orkest Vlaanderen, Polský národní rozhlasový orchestr ve Varšavě a Katovicích nebo Záhřebská filharmonie).

V probíhající sezoně účinkuje jako hostující dirigent s Bělehradskou filharmonií, se symfonickými orchestry v Malmö, na Taiwanu, v Římě, v Murcii, s Šanghajskou filharmonií a se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu.

Závěrem uveďme jména předních umělců, s nimiž Daniel Raiskin spolupracoval: Lang Lang, Mischa Maisky, Natalia Gutman, Julian Rachlin, Martin Fröst, Benjamin Schmid, Alban Gerhardt, Enrico Pace, Ivo Pogorelič, Peter Jablonski, Janine Jansen, Kari Kriikku, Alexei Lubimov, Vladimir Mendelssohn, Midori, Shlomo Mintz, Daniel Müller-Schott, Steven Osborne, Hagai Shaham a Dmitrij Sitkoveckij.

Další informace o koncertech SOČRu najdete na webových stránkách souboru.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace