Tématem letošních oslav Dne české státnosti jsou Češi ve světě

24. duben 2012

Na dnešní tiskové konferenci v Českém rozhlase byl představen program oslav svátku sv. Václava - Dne české státnosti. V týdnu od 24. do 30. září 2012 se uskuteční řada akcí pod společným názvem „Češi ve světě – oslavy Dne české státnosti 2012“. Patronaci nad projektem převzalo Ministerstvo zahraničních věcí České republiky.

Program koordinovaný Ministerstvem zahraničních věcí ČR zahrnuje slavnostní večer v památníku na Vítkově, Mezinárodní krajanský festival, Konferenci Mezinárodního koordinačního výboru zahraničních Čechů, předání ceny „Významná česká žena ve světě“, přednášky v Náprstkově muzeu, Národní svatováclavskou pouť a mnoho dalších. Akce završí 28. září slavnostní večer „Vzkazy domů“ v historické budově Národního divadla za účasti významných osobností z veřejného života a Čechů ze zahraničí.

Cílem projektu je přiblížit příběhy Čechů ve světě v kontextu témat spojených s českou státností a národní identitou. Připravované akce jsou zároveň poděkováním Čechům v zahraničí za jejich přínos šíření českých tradic, kultury a povědomí o českém národě.

Dle odhadů Ministerstva zahraničí žije za hranicemi ČR asi dva miliony lidí hlásících se k českému původu. To znamená, že každý šestý Čech žije mimo hranice České republiky. Sehráli zásadní roli při vzniku československého státu v roce 1918 i v boji s autoritářskými režimy – s fašismem a komunismem.

Na úvod tiskové konference byla podepsána deklarace o spolupráci mezi Českým rozhlasem a Ministerstvem zahraničních věcí ČR, definující podporu tohoto projektu v rámci vysílání veřejnoprávního média. Za Ministerstvo zahraničních věcí ji podepsal Stanislav Kázecký, zmocněnec pro krajanské záležitosti, za Český rozhlas generální ředitel Peter Duhan.

„Oslavy Dne české státnosti dostávají každý rok prostor ve vysílání Českého rozhlasu. Ať již jde o osobnost sv. Václava či jednotlivé významné projekty. Jako ředitele rozhlasu mě těší dvojnásob, že se letošní téma bude věnovat v mnoha ohledech opomíjeným lidem, kteří z různých důvodů dobrovolně či pod tlakem opustili naši vlast, ale nikdy nepřestali být Čechy a reprezentují nás po celém světě“ uvedl po tiskové konferenci generální ředitel Českého Rozhlasu Peter Duhan.

Týden věnovaný Čechům ve světě je první akcí svého druhu po dlouhých letech. Bohatý program koordinovaný MZV má být poděkováním za jejich práci v zahraničí, ale zároveň i příležitostí k setkání Čechů zde v České republice s Čechy za hranicemi státu. Jejich jedinečné příběhy nastavují zrcadlo naší vlastní identity, která by bez nich byla jiná anebo by bez jejich pomoci v kritických momentech našich dějin neexistovala vůbec." doplnil Stanislav Kázecký, zmocněnec pro krajanské záležitosti Ministerstva zahraničních věcí.

Seznam kontaktních osob a plánovaných akcí naleznete v přílohách.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace