Tříkrálová bába

Tříkrálovou bábu, tedy bábovku, hospodyně v dobách našich babiček pekly pro koledníky. A Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou i význam svátku Tří králů.

Ingredience
  • 1/2 kg mouky
  • 1/4 kg másla
  • 7 dkg cukru do těsta
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce cukru na kvásek
  • 3 dkg droždí
  • 1/4 l vlažného mléka
  • 15 dkg strouhaného perníku
  • skořice
  • vanilka
  • tlučený cukr na posypání

Zaděláme kvásek z droždí, 2 lžic cukru a trochy mléka. V míse našleháme 4 lžíce másla a cukr. Přidáme vanilku, žloutky a vyšleháme. Vsypeme mouku, přidáme vzešlý kvásek a zaděláme těsto. Necháme vykynout. Na vále z vykynutého z těsta vyválíme silnější placku. Posypeme ji strouhaným perníkem, tlučeným cukrem, troškou skořice a polijeme zbytkem rozpuštěného másla. Placku na krajích zahneme a srolujeme jako závin. Přeneseme do vymazané formy na bábovku. Pečeme v předehřáté troubě. Ještě horkou vyklopíme a pocukrujeme tlučeným cukrem s vanilkou.