Trutnovské Centrum současného umění EPO 1 vyhrálo soutěž Stavba roku v Královéhradeckém kraji

19. listopad 2023 08:09

Stavbou roku 2023 v Královéhradeckém kraji je Centrum současného umění EPO 1 v Trutnově. Proměna bývalé parouhelné elektrárny z počátku 20. století na galerii současného umění zaujala odbornou porotu nejvíc ze všech třiceti přihlášených staveb. V soutěži ale uspěla i kontroverzní lávka přes Labe v Hradci Králové.

Čtěte také

„Čím jsme mohli zaujmout je právě to, že to byl soukromý investor, manželé Kasperovi. To se moc nevidí, protože jde o obrovskou stavbu, která přinese nejen Trutnovu, ale celému kraji renomé a přitáhne na něj pozornost. A zároveň je to spojené s uměním. Takže to trošku vybočuje mezi těmi ostatními stavbami,“ říká Jan Kunze, ředitel trutnovské galerie, která se tedy stala absolutním vítězem 20. ročníku soutěže Stavba roku.

Odbornou porotu ale zaujalo daleko víc věcí, říká její předseda Vladimír Mazura. „Bývalou průmyslovou stavbu, továrnu, oni předělali na galerii a mají tam nádherná umělecká díla. A mají to udělané tak, že ti umělci mohou tvořit přímo tam, což je velice zajímavá myšlenka. A myslíme si, že to velice dobře pomůže rozvoji kultury u nás v Česku.

Čtěte také

Porotci v kategorii občanských a bytových staveb ocenili i Centrum komplexní odborné podpory pro klienty se sluchovým postižením při hradecké škole Štefánikova, kulturní dům v Kvasinách nebo novostavbu viladomů v Dobrušce. O absolutní prvenství napříč kategoriemi soutěžila i stavba lávky přes Labe v Hradci Králové. Ta nakonec vyhrála v kategorii dopravní a inženýrské stavby.

Náměstek primátorky Lukáš Řádek z TOP 09 připomněl, že veřejnost na ni tak jednoznačný názor nemá. „Na první pohled je to kontroverzní stavba, ale myslím si, že odborná porota je od toho, aby dokázala stavby posoudit objektivně. Určitě do toho patří i emoce, ale ty musí být nějak odborně podložené.

Lávka přes Labe v Hradci Králové

Lukáš Řádek poděkoval za město všem, kteří se na stavbě lávky podíleli, včetně úředníků magistrátu.

Čtěte také

A také bývalému náměstkovi Jiřímu Bláhovi z ODS. Právě on byl často terčem kritiky některých členů současného vedení města, tehdy sedících v opozičních lavicích. „Ano, panu Bláhovi také. Pokud ho někde potkám, tak mu rád tuto cenu předám.

Zajímavá jsou slova předsedy odborné poroty Vladimíra Mazury právě na adresu lávky přes Labe. „Ze začátku nebyla přijatá veřejností moc dobře, ale myslíme si, že za nějakých 15 až 20 let, až někdo půjde Hradcem a bude se ptát na zajímavou architekturu, tak mu lidé řeknou, máme tady Gočára, Kotěru a také lávku a stadion.

Právě hradecký stadión letos o stavbu roku nesoutěžil, v době uzávěrky přihlášek totiž ještě nebyl dokončený.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související