Týden pro rodinu ve vysílání stanic Českého rozhlasu

9. květen 2012

K tématu Mezinárodního dne rodiny, který připadá na 15. května, se budou v týdnu od 14. do 20. května pořádat desítky nejrůznějších akcí pro rodinu. Od zábavných, soutěžních, zážitkových po sportovní, vzdělávací a mnohé další. Stanice Českého rozhlasu přinesou zpravodajství z těchto akcí i mnoho vlastních speciálních pořadů.

Český rozhlas 1 – Radiožurnál pozve v pondělí 14. 5. do pořadu Host Radiožurnálu Pavla Rataje, psychologa, psychoterapeuta, manželského a rodinného poradce. Po celý týden bude přinášet příspěvky, reportáže a rozhovory na nejrůznější témata: zajímavosti z demografických statistik, rodinní poradci, manželské poradny, sladění rodinného a pracovního života, svatby – proč ubývají, je svatba nutná k opravdové rodině? Jaké jsou rozdíly v životě nesezdaných a sezdaných rodin? Širší rodina – péče o prarodiče, vzdálení příbuzní – drží širší rodina při sobě víc, než dřív?

Český rozhlas Dvojka přinese povídání o radostech a strastech života rodinného ve všech pravidelných pořadech – Je jaká je, Čaj pro dva, Jak to vidí a dalších. Po celý týden bude fungovat telefonní linka Taková normální rodinka, kde mohou posluchači vyprávět příběhy z vlastní rodiny.

Český rozhlas 3 – Vltava připravil četbu z klasického románu Charlese Dickense Oliver Twist.

Rádio Česko připravilo magazín o neziskových organizacích Jak jinak, který se zaměří na způsoby pomoci rodinám v krizi (o. s. Střep), na nové formy rodiny (sociologický výzkum) a na to, jak se mění institucionální péče o rodinu ze strany a v pojetí MPSV.

Český rozhlas Leonardo připravil k Týdnu pro rodinu dvě Víkendové univerzity zaměřené na vztahy v rodině i mužské a ženské společenské role. Odbornou a často diskutovanou problematiku domácích porodů rozebere odborný magazín Ženšen 15. 5. v 9.00 hodin s tématem Domácí porody vítané i zatracované. Prostor dostanou i zastánkyně domácích porodů. Víkendová univerzita 12. 5. od 10.00 hodin bude na téma Ženy a muži očima psychologie. O tom, jak jazyk formuje mužské a ženské role, o generačních rozporech i vazbách a také o stereotypech v lidských postojích pohovoří PhDr. Ludmila Trapková, MUDr. Vladislav Chvála a MUDr. PhDr. Jan Poněšický, PhD. Druhá Víkendová univerzita 19. 5. bude na téma Dítě nepotřebuje tátu nebo mámu, ale rodiče. Prof. Lenka Šulová bude mluvit o psychosociálních dopadech neúplných rodin na vývoj dítěte, poukáže na momenty jeho největší zranitelnosti v průběhu výchovy a připomene související emoční potřeby dětí v různém věku.

Analyticko – publicistická stanice Český rozhlas 6 připravila v neděli 20. 5. Hovory o vztazích o proměně vztahů v české společnosti. Dále pak Hovory na bělidle v úterý 15. 5. na téma péče o děti a role státu. Tématika rodiny nebude chybět ani v pořadu Zaostřeno na občana redaktorky Lucie Vopálenské na téma Diktát výrobců hraček.

Český rozhlas Radio Wave odvysílá příspěvek o mladých rodinách, kde jsou oba partneři aktivní a svojí prací se vymykají z běžného modu zaměstnaneckého poměru. Zároveň se tématu bude věnovat Pavel Cyprich v pořadu Universum. Zjistí, jak fungují rodiny, kde partneři/rodiče ještě studují.

Mottem letošního Týdne pro rodinu je „Rodina znamená věrnost“. Reflektovat ho ve svém vysílání budou i regionální stanice Českého rozhlasu. V Českých Budějovicích proběhne diskuse na téma etika manželství v pořadu Přímá linka, V Hradci Králové je na 18. 5. připraveno dopolední vysílání Péháčka – tříhodinový proud slova a hudby, věnovaný rodině a všemu, co s ní souvisí. Český rozhlas Pardubice byl organizací Síť mateřských center jmenován Společností přátelskou rodině. Z toho vyjde i většina vysílání tohoto týdne. Pořady o rodině naleznete i ve vysílání ostatních regionálních stanic.

Téma se promítne také do programu zahraničního vysílání Českého rozhlasu 7 - Radia Praha, které se bude věnovat spojování rodin azylantů a českých krajanských rodin, problematice smíšených manželství apod.


Bližší informace o pořadech všech stanic Českého rozhlasu najdou posluchači na webových stránkách Českého rozhlasu rozhlas.cz.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace