Týden s Antonínem Dvořákem na Vltavě vyvrcholí dvěma přímým přenosy o víkendu

8. září 2011

Speciální vysílání Českého rozhlasu 3 – Vltava ke 170. výročí narození Antonína Dvořáka pokračuje. O víkendu nabídneme mj. dva mimořádné přímé přenosy z míst spjatých s tímto slavným českým skladatelem.

Sobotní odpoledne bude patřit Pražskému filharmonickému sboru, který v přímém přenosu ze zámku v Lužanech na Plzeňsku přednese Dvořákovu Mši D dur. Dílo tam mělo premiéru při vysvěcení nové kaple. U skladatele mši objednal stavitel a filantrop Josef Hlávka, jemuž zámek patřil, a od té doby má skladba přídomek „Lužanská“ (Dvořák v Lužanech, 10. 9. 2011 od 16:30 hod.).


V neděli pak dvořákovské oslavy vyvrcholí v rodném domě skladatele v Nelahozevsi u Kralup nad Vltavou. Koncert, který zde Český rozhlas 3 – Vltava pořádá, bude přenášen živě a zazní na něm v podání Bennewitzova kvarteta Cypřiše a Smyčcový kvartet As dur (Dvořák v Nelahozevsi, 11. 9. 2011 od 14.15 hod.).


Téhož dne podvečer se do Nelahozevsi ještě jednou vrátíme s pořadem Telefonotéka (od 16.30 hod.). V rodném domě Antonína Dvořáka se setká Wanda Dobrovská s ředitelkou Muzea Antonína Dvořáka v Praze Evou Velickou. Do hovoru se mohou telefonicky zapojit i posluchači a zúčastnit se soutěže o CD.

Příležitostí nechat se pozvat do Dvořákova světa bude o víkendu více. Část nedělního dopoledne jsme vyhradili záznamu koncertu, který se uskutečnil koncem srpna v kapli zámku v Sychrově u Turnova, na místě spojeném s pobyty Antonína Dvořáka. Basista Richard Novák tam s varhanicí Irenou Chřibkovou zpíval Dvořákovy Biblické písně, dílo na žalmové texty Bible kralické, komponované za skladatelova pobytu v USA (Dvořák na Sychrově, 11. 9. 2011 od 10.00 hod.).

Vysoká u Příbrami je dalším místem, kam Antonín Dvořák jezdil, a sice po dvě desetiletí – moderně řečeno – na chalupu. Dodnes tam stojí – rodinou vlastněná a veřejnosti nepřístupná – vila Rusalka. Památník Antonína Dvořáka je zřízen v nedalekém zámečku, který patřil hraběti Kounicovi. Plánovaný přímý přenos komorního koncertu ze zámečku se z technických důvodů nemůže v sobotu dopoledne uskutečnit. Stanice Vltava bude i tak vysílat Dvořákův tercet a Sextet, které měly zaznít, a to z nahrávek Stamicova kvarteta. Program Heroldova kvarteta se v té době živě ve vysockém Památníku uskuteční, bude natočen a na Vltavě odvysílán v pozdějším termínu (Dvořák na Vysoké, 10. 9. 2011 od 10.00 hod.).

Další informace naleznete na webu vltava.rozhlas.cz.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace