Užívání názvu „Česko“

8. červen 2020

Krátký název státu je ve zpravodajství rovnocenným ekvivalentem nezkráceného názvu, k jeho užívání vedou v novinářské práci i ryze praktické aspekty.

Dobrý den,

všímám si, že redaktoři ČRo neřeknou České republice jinak než Česko. To samé ČTK a ČT, to znamená instituce nějakým způsobem napojené na stát. Mají snad redaktoři zmíněných institucí včetně Českého rozhlasu nějaký příkaz označovat ve 100 % případů tuto republiku takovým způsobem?

Za odpověď děkuje

R. V.

______________________________________________________________________

Vážený pane,


děkuji Vám za zajímavý postřeh. Název "Česko" se objevuje ve zpravodajství i publicistice Českého rozhlasu vedle názvu "Česká republika" a pokládám to za přirozené a správné, a to z více důvodů. Jde o takzvaný krátký název státu (viz ekvivalenty typu Slovensko, Polsko, Itálie, Velká Británie), který má oporu v Seznamu jmen států a jejich územních částí vydaném Českým úřadem zeměměřickým a katastrálním. Tento úřad má pravomoc standardizace jmen sídelních a nesídelních objektů podle zákona č. 200/1994 Sb. Jednoslovný název Česko byl Názvoslovnou komisí ČÚZK standardizován v roce 1993 a přes počáteční rezervovaný přístup části české veřejnosti se postupně prosadil do spisovné, hovorové i obecné češtiny. Kromě toho, že tento název je ve zpravodajství a publicistice nejen veřejnoprávního rozhlasu rovnocenným ekvivalentem nezkráceného názvu státu (ten je vyžadován v oficiálních vládních dokumentech, v mezinárodních smlouvách apod.), vedou k jeho užívání v novinářské práci i ryze praktické aspekty, především editorská zásada vyjadřovat obsah sdělení stručně, jednoduše, a zároveň nezkresleně. To vše název Česko splňuje.

Letmý pohled do čerstvě publikovaných materiálů na zpravodajském serveru irozhlas dokládá, že v nich jsou užívány názvy "Česko" a "Česká republika" rovnocenně, v závislosti na konkrétním kontextu. V titulcích převažuje krátký název, důvod je evidentní: titulek musí být co nejstručnější. V textech pak se nezkrácený název státu objevuje podle mého názoru mnohem častěji než nezkrácené názvy jiných států.

Neznám žádnou analýzu mluveného projevu hlasatelů a moderátorů Českého rozhlasu týkající se užívání krátkého a nezkráceného názvu našeho státu, ale mohu předpokládat, že jejich výskyt bude obdobný jako na serveru irozhlas. Co mohu vyloučit, to je nějaký příkaz, který by stanovil povinnost užívání krátkého názvu státu.

https://www.irozhlas.cz/sport/hokej/hokej-ms-mistrovstvi-sveta-2021-los-zakladni-skupiny-cesko-minsk-belorusko_2005201109_mov

https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/historie/kresba-moravsky-kras-katerinska-jeskyne_2005201047_pj

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/koronavirus-zlata-ulicka-odliv-prodejcu-vypovezeni-najmu_2005200600_kno

https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/vesmir/dusan-majer-space-x-kosmonautika-raketoplan-vesmir_2005191904_sto

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/prazsky-hrad-otevreno-bez-vstupnich-kontrol-zdarma-vratislav-mynar_2005191614_kro

https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/auto/koronavirus-vyroba-prodej-auta_2005191043_pj

https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/veda/sucho-cesko-vhlkost-zeme-puda-satelit-vesmir-veda_2005191829_kro

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/nemecko-nizozemsko-pervitin-drogy-pasovani-celnici_2005190921_tzr

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/sprava-statnich-hmotnych-rezerv-pavel-svagr-ropa-rousky-respiratory-zdravotnicke_2005191614_dok

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D. ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio