Večer věnovaný Jiřímu Suchému

25. říjen 2005

Jiří Suchý, jedna z velkých postav české a československé kultury, textař, básník, spisovatel, režisér, výtvarník, skladatel a zpěvák, člověk, který se už za svého života dostal do čítanek a slovníků, měl 1. října tohoto roku dvojnásobný důvod k oslavě. Jednak slavil narozeniny (narodil se v roce 1931 v Plzni), jednak jeho děťátko, Divadlo Semafor, po třech letech znovu hrálo "ve vlastním".

Ten den byla totiž - jak jinak než představením - pokřtěna nová scéna v Dejvicích. S trochou zpoždění, ale přece, přichází Česká televize s blahopřáním a poděkováním muži, který si to rozhodně zaslouží. Polehčující okolností budiž fakt, že mu věnuje celý večer.

Ten začne záznamem semaforské hry Patero důvodů pro voo doo. Voo doo je náboženství černošského obyvatelstva v karibské oblasti, které přinášelo i lidské oběti a semaforská hra na ně do značné míry odkazuje. Jeroným Hanuš (Jiří Suchý), majitel obchodního domu s hudebními nástroji, se rozhodne, že si na penzi vystaví (po vzoru slavného jmenovce) na svém domě orloj, na kterém však místo apoštolů budou putovat postavy ze slavných operet. Hanušův záměr se ale nelíbí jeho podnájemníkům, podezřelé firmě "Afrika eroica", která se ve skutečnosti zabývá pořádáním kurzů voo doo. Jak Hanuš, tak oba podnikatelé se rozhodnou využít služeb věštkyně Kalliopé (Jitka Molavcová).

Do nového Semaforu na Dejvické třídě v Praze 6 nás zavede dokument nazvaný Zakoupil jsem Dejvicích. Mnozí jistě vědí, že jméno propůjčil dokumentu jeden z textů legendární dvojice Suchý - Šlitr. Snímek připomene několik fází rekonstrukce objektu, představí prostor, z něhož se divadlo teprve rodí, a samozřejmě i divadlo hotové. Chybět u toho nebude ani Jiří Suchý, který se - jak sám připouští - ocitl na dalším startu své umělecké dráhy.

Suchý je protagonistou i dalšího dílku v mozaice semaforského televizního večera. Petr Lokaj natočil dokumentární portrét umělce a dal mu jméno Bláhový básník Jiří Suchý. Vedle Suchého uměleckých počinů dokument připomíná i ocenění, kterých se mu dostalo (a že jich nebylo málo!). Při filmovém bilancování lidské i umělecké dráhy klasika našeho divadla, populární hudby i poezie spoluúčinkují jeho někdejší i současní spolupracovníci, přátelé a příbuzní: Eva Pilarová, Jitka Molavcová, Pavlína Filipovská, Ferdinand Havlík, Ondřej Suchý, Vladimír Hrabánek, Přemysl Rut a další. Snímek vznikl v ostravském studiu České televize.

Spustit audio