Velikonoce se Sestřičkami

29. duben 2021

Anonce upozorňuje na speciální pořady věnované zdravotním sestrám, jimž patří v této nelehké době maximální uznání.

Dobrý den,

jen velmi nerad se zařazuji mezi ty, co si stále na něco stěžují, ale tentokrát už opravdu nemohu jinak. Už minimálně 3 týdny poslouchám na regionální stanici Českého rozhlasu (mám rád rozhlas HK) stále dokola, několikrát za hodinu, upoutávku na "Velikonoce se Sestřičkami - rozhlasový dárek všem milovníkům tohoto seriálu". Už jsem na to opravdu alergický a ptám se proč? Proč Český rozhlas přerušuje vysílání regionálních stanic a nahrazuje ho tímto odpadem z televize Prima?. ....Předtím to byl "Silvestr se Sestřičkami", ještě předtím celý vánoční týden byly "Vánoce ve Slunečné" (pořad přímo nesnesitelný). ....Otázka, která vyplyne tak nějak sama: je za tím nějaký sponzorský dar od televize Prima? Nebo Český rozhlas dělá těmto podivným seriálům reklamu zadarmo?

Celá věc ale má obecnější problém. Proč je rozhlasové vysílání regionálních stanic několikrát denně přerušováno pochybným celoplošným vysíláním? .....Xaver a host, Slavné dvojice, Humoriáda, Pochoutky..... Proč je originální program těchto stanic nahrazován celoplošnými pořady nevalné kvality? V nedávné době pan (nad)ředitel regionálních stanic v rozhovoru opět sliboval další nový pořad, tentokrát o chalupaření, lákal na "spoustu známých osobností".

Před takzvanými celebritami není úniku, jsou všude, s tím už se člověk téměř smířil, ale tohle přece není cesta, kterou by se měl ubírat Český rozhlas! A vysílat pořady tohoto typu na regionálních stanicích postrádá i jakoukoli logiku.

Tolik tedy můj názor, vím že nic nezmění, ale myslím, že je důležité aby zazněl.

Děkuji a přeji hezký den.

R. F.

________________________________________________________________________

Vážený pane,

děkuji Vám za kritický dopis. Potřeboval jsem jej konzultovat s vedením regionálních stanic a dovoluji si Vám sdělit své závěry.

Anonce, na které si stěžujete, zanedlouho skončí. Upozorňují na speciální pořady věnované zdravotním sestrám, jimž patří v této nelehké době maximální uznání. Ve spolupráci s Českou asociací sester oslovil Český rozhlas pět zdravotních sester, jejichž medailonky a poděkování v těchto pořadech zazní. To, že dramaturgie této speciální série pořadů oslovila zároveň herce ze seriálu Sestřičky, považuji za obhajitelný krok z dvou důvodů. Tím prvním je zájem posluchačů regionálních stanic o rozhovory s oblíbenými herci, druhým důvodem je tematické zaměření projektu, soustřeďující pozornost na profesi zdravotních sester. Nejde o reklamní kampaň, jak jsem zjistil, peníze zde vůbec nejsou ve hře. Faktem je, že TV Prima upozorňuje na rozhlasový seriál, v němž se herci ze Sestřiček objeví, na webu a Facebooku tohoto seriálu. Toto propojení je logické a nevidím na něm nic nepřijatelného.

Druhým tématem Vašeho dopisu je vztah mezi obsahem, který si vytvářejí jednotlivé regionální stanice samy, a obsahem, které sdílejí společně. Této připomínce rozumím, chápu, kam míří, a pokusím se Vám vysvětlit svůj pohled.

Český rozhlas s respektem k Zákonu o Českém rozhlasu postupně dobudoval síť regionálních stanic tak, aby jejich studio bylo v každém sídelním městě kraje. Je to nákladné, ale nezbytné. Zároveň je faktem, že od roku 2004 nebyl zvýšen rozhlasový poplatek, prakticky jediný zdroj příjmů. Od té doby se náklady zvedly minimálně o třetinu, ČRo tedy hospodaří každý rok s menším objemem financí. Musí šetřit - nedávno propustil skoro sto zaměstnanců, úspory hledá i jinde. Sdílení pořadů v některých časech je jednou z cest, jak ušetřit.

S díky za pochopení

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio