Stále náročnější podmínky pro novináře

13. červenec 2017

Novináři by potřebovali lepší trénink a vzdělání. A to se týká i oblasti bezpečnosti. Jen za tento rok jich při práci v Evropě již šest zemřelo.

I tato informace zazněla v Bruselu 26. června 2017 na debatě, kterou organizovaly Institut evropských odborů (European Trade Union Institute) a Evropská novinářská federace (European Federation of Journalists). Tématem byly zhoršující se pracovní podmínky pracovníků médií.

Tlak na rychlost výroby zpravodajského obsahu značně ovlivňuje prostředí, ve kterém novináři působí. Je to prostředí presu, ve kterém musí být neustále ve střehu. Stále více novinářů i kvůli tomu podléhá syndromu vyhoření. Jak naznačila ředitelka Evropské novinářské federace, zhoršuje se i bezpečnostní situace. Podle jejích slov by mohla pomoci nová iniciativa Evropské komise v rámci Evropského pilíře sociální práv, který by měl poskytnout zaměstnancům lepší podmínky pro kolektivní vyjednávání sociálních práv. A novinářům na volné noze lepší sociální ochranu.

Za související problém dnešních mainstreamových médií označil novinář Antonis Repanas vrcholový management, jehož součástí jsou často experti na marketing a komunikaci, ale nikoliv samotní novináři. Takové vedení pak hledí zejména na obchodní bilanci, nikoliv na kvalitu obsahu.

Další postřehy z této diskuse a články na jednotlivá témata týkající se dnešních pracovních podmínek v novinářské profesi si můžete přečíst zde:
http://europeanjournalists.org/blog/2017/06/27/hesamag-debate-the-present-and-the-future-of-journalism-is-precarious/

Spustit audio