Víno z hrušek podle sedláků z Kostelních Louček
Do kuchyňského umění našich babiček patřilo nejen vaření, ale také domácí výroby různých nápojů. Jedním z těch méně známých je hruškové víno.
Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
Šťavnaté, sladké hrušky se rozstrouhají, šťáva se procedí a dá nejlépe do soudku, nádobu neuzavíráme, jen přikryjeme plátnem, aby se nenaprášilo; po 2—3 dnech, když víno se utiší, doplní se nádoba a nechá 5 - 6 týdnů dobře uzavřená ležet. Potom stáčíme do láhví, velmi dobře uzavřeme, zalijeme voskem, a ještě motouzem ovážeme.
Když dáme ke 3 dílům hruškové šťávy, 1 díl malinové šťávy, necháme dobře vykysat a pak aspoň rok odležet, chutná výborně.