Vladimír Burjánek: Kupování

15. leden 2023

Nerad nakupuji, nemám rád bloumání po obchodech a fronty v jakékoliv podobě. Na kasu v marketu i na kabát v divadelní šatně. Čas od času jsem přesto nucen podstoupit martyrium  mezi regály a hledání mouky, zápalek a červené řepy.

Potkávám na této trnité cestě stejně pověřené chlapíky, kteří s lístkem v ruce, na kterém mají vypasáno, co musejí objevit a přinést domů, bloudí od zeleniny k pečivu a od něho k drogistickému zboží. Cestou ti chytřejší oslovují zkušené ženy, aby jim poradily, kde mají co hledat.

Čtěte také

Po několika návštěvách obchodů si rozmrzelí pánové zvyknou, už vědí, kde co hledat a jak si cestu podle předem připraveného itineráře zjednodušit. Obchodníci jsou ovšem mazaní. Mají spoustu fíglů, aby z nakupujících vylákali co nejvíc peněz. Když už si my, sváteční nákupčí zvykneme na svůj krám, víme co a jak, udělají nám škrt přes rozpočet.

Přestaví obchody, promíchají regály podle osvědčeného hesla čím víc bloudíš, tím víc koupíš a jsme opět v troubě. Hledání obživy a pokladů pro rodinu začíná od začátku. Do té chvíle, než systematici, kteří mají rádi zažitý stav a pořádek, odepřou poslušnost a v rodině je pověřen někdo jiný. Zlatá první republika našich předků a čitelné krámky se smíšeným zbožím.

A to jsem raději ani nemluvil o cenách.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Domácí práce

    Je nepochybně užitečné učit děti pořádku a zapojovat je do práce. Ať už jde a domácí činnosti, práci na zahrádce, nebo postupné získávání zručnosti, vědomostí a šikovnosti.

  • Vladimír Burjánek: Dorozumívání

    Říkalo se, kolik řečí znáš, tolikrát jsi člověkem. Připomněl jsem si to, když začala diskuse s ministrem školství, jestli žáci mají mít druhý jazyk povinně či dobrovolně.

  • Vladimír Burjánek: Srozumitelnost

    Nestalo se nám to jednou a nebyla to výjimka. Když se doma díváme na nejeden z novějších filmů, najednou jsme se po sobě se ženou začali nechápavě koukat. Slyšíš to dobře?

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.