Vstup na Fritschovu stezku u Boršova nad Vltavou je životu nebezpečný. Ze skal padá kamení

22. leden 2024 11:06

Na Fritschovu stezku u Boršova nad Vltavou na Českobudějovicku podle odhadů ročně vyrazí až 25 tisíc turistů. Teď je ale vstup kvůli padajícímu kamení životu nebezpečný. Skály nad stezkou jsou dlouhodobě narušené, v poslední době k tomu přispěly i četné srážky. Zhruba do měsíce tak bude muset svahy zajistit odborná firma.

„Zásadní problém je, že od roku 1933, kdy stezka začala vznikat, skály porostly náletovými dřevinami, nijak se neočišťovaly. A teď to vyvrcholilo tím, že ty kořeny pracují, rozkmitají skálu, která prostě praská,“ popisuje starosta Boršova nad Vltavou Jan Zeman.

Skály jsou podle něj dlouhodobě nestabilní. „V okamžiku, kdy přijde přívalový déšť nebo třeba dlouho neprší a pak zaprší, tak vždycky něco spadne. Teď kameny také hodně padají, protože mrzlo a následně to taje. Kdyby se někdo na stezku vydal, je to hodně nebezpečné,“ upozorňuje.

Problematický úsek je dlouhý 350 metrů. „Kdybychom to vzali plošně, tak nad těmi 350 metry se nachází nějaká výška té skály, ta je různě zaoblená, takže dohromady se jedná o 9500 metrů čtverečních plochy, necelý hektar, který se musí vyřešit,“ doplňuje Jan Zeman.

Čtěte také

Podle odhadů se náklady na sanaci skal nad Fritschovou stezkou budou pohybovat mezi šesti a sedmi miliony. „Je v tom zahrnuto očištění skal, odlámání problematických kusů a zároveň sanace podle projektu, který se zpracuje, to znamená třeba pletivo, ochranné ploty,“ upřesňuje starosta.

Svahy důkladně prozkoumal geotechnik Stanislav Klaudy. Odborný zásah je podle něj nevyhnutelný a vstup na stezku momentálně představuje velké riziko. „Je to nebezpečné. Jako se nedoporučuje v bouřkách chodit do lesů, protože může kdykoliv spadnout strom, tady je to stejné s tím kamením,“ říká.

Náklady na zajištění skal nad Fritschovou stezkou u Boršova nad Vltavou si mezi sebou rozdělí obec, Povodí Vltavy, Jihočeský kraj a ministerstvo životního prostředí. Sanace by měla být hotová nejpozději letos v dubnu.

Spustit audio

Související