Vulgarity ve vysílání – moderátor musí zasáhnout

5. říjen 2017

Pokud se host vyjadřuje ve vysílání urážlivě či vulgárně, je moderátor povinen adekvátně reagovat.

Dobrý den,

v rámci diskuse o „ovlivňování českých médií Evropskou unií“ mě kdosi upozornil na tento článek na Neviditelném psovi: http://neviditelnypes.lidovky.cz/media-jak-jsem-prechvalil-barboru-tacheci-fp7-/p_spolecnost.aspx?c=A170130_165907_p_spolecnost_wag

Slova Barbory Tachecí „Ale pane Černý, zkuste alespoň jednou odpovědět na moji otázku… teď mě musíte zachránit… vždyť mě vyhodí“ článek interpretuje jako jakési prozrazení kontroly názorů vedením Českého Rozhlasu.

Pokusil jsem se odkazovaný pořad dohledat ve vašem archivu a našel jsem toto: http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3530259
Pokud je to ten pořad, tak jsem tam tento výrok nezaznamenal.

Pokud se jedná o editovaný záznam, je možné získat někde plné znění pořadu, tak, jak byl odvysílán?

Díky a zdravím.

Michal Markoš


Vážený pane Markoši,

na základě Vašeho dopisu jsem si vyhledal záznam pořadu, o němž pojednává článek na serveru Neviditelný pes. Jednalo se o Den podle… na ČRo Plus z 26. 10. 2016: http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3731978 . (Je to jiný záznam, než na který odkazujete. Váš odkaz míří k pořadu Osobnost Plus z 12. 12. 2015, v němž Barbora Tachecí hovořila s Davidem Černým.)

Barbora Tachecí před vstupem Davida Černého zpovídala Alexandra Vondru na téma vazeb komunismu na terorismus. Pan Vondra v závěru sdělil, že současný komunismus již není mimořádně nebezpečný, a svůj názor vysvětlil.

Následoval rozhovor s Davidem Černým motivovaný novou výstavou tohoto umělce. David Černý neodpověděl na položený dotaz a navázal na téma, o kterém předtím hovořil A. Vondra. Vyjádřil svůj názor, že i dnes je komunismus, a zvláště „ruský komunismus“ nebezpečný a je velkým rizikem. Následně tento svůj názor propojil se svým pohledem na aktuální politiku Hradu (včetně výrazu „odporná prasečí hlava z Hradu“). V ten moment B. Tachecí zasáhla v souladu s interními předpisy, které nedovolují vulgární vyjadřování hostů. Doprovodila to větami, které citoval autor článku, byly však vyřčeny ve zcela jiném kontextu. Téma imigrantů se v této relaci vůbec neobjevilo.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio