Začala ruská ofenzíva na Donbasu. „Cílem Rusů není jen Donbas, ale podstatná část Evropy, kterou chtějí převychovat,“ varuje zpravodaj

19. duben 2022

Válka na Ukrajině vstoupila do druhé fáze. Ruské síly zahájily bitvu o Donbas, na kterou se dlouho připravovaly, uvedl v noci ve videoproslovu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. O novém, silnějším útoku na východní cíp Ukrajiny už dřív informovalo několik ukrajinských představitelů. Ruská armáda se momentálně snaží prolomit obrannou linii v Doněcké a Luhanské oblasti a plně ovládnout Mariupol. Poslechněte si ranní speciální vysílání.

„Velká část ruské armády se nyní soustředí na tuto ofenzivu. Ať už je tam ale vojáků kolik chce, budeme bojovat. Budeme se bránit a budeme to dělat denně,“ vzkázal ve videonahrávce Volodymyr Zelenskyj.

Že se Ukrajinci porážky neobávají, potvrzuje i zpravodaj Martin Dorazín, který se minulý týden vrátil z Ukrajiny. „Myslím si, že si Ukrajinci nepřipouštějí možnost prohry, protože to by prohráli psychicky a potom i vojensky. Tam jde o všechno nejen Ukrajině, ale i nám, protože Rusové neskrývají to, že jejich cílem není Ukrajina, ale podstatná část Evropy, kterou chtějí převychovat.“

Moderní vs. klasický způsob války

Rusové provedli přeskupení sil a budou se snažit postupovat dál do vnitrozemí Ukrajiny až po řeku Dněpr, odhaduje generál Jiří Šedivý. Dosavadní průběh války dosvědčuje, že Ukrajinci mají obranu v tomto směru velmi dobře připravenou. Jak si ale povedou proti ruské převaze, se ukáže až během následujících dní.

„Ukrajinci si osvojili modernější způsob boje a ukazuje se, že to je velice efektivní. I když jsou početně slabší a mají i méně kvalitní techniku, ukazují mnohem kvalitnější vedení války, s tím, že mají i vyšší morální stav,“ konstatuje bývalý náčelník generálního štábu. S moderními zbraňovými systémy dodávanými ze Západu by ukrajinská obrana podle něj mohla být pro ruské jednotky tvrdý oříšek.

Bývalý náčelník generálního štábu české armády a vedoucí katedry bezpečnostních studií Vysoké školy CEVRO Jiří Šedivý

Podle ukrajinského generálního štábu Rusko od začátku invaze na Ukrajinu přišlo o 20 800 vojáků, více než 800 tanků a přes 300 letadel a vrtulníků. Ruské ministerstvo obrany dosud za 55 dní války o svých ztrátách informovalo jen dvakrát, naposledy 25. března, kdy přiznalo 1351 zemřelých vojáků.

Rusko Donbas nepotřebuje

Rusko k ničemu zdroje, které na Donbasu ještě jsou, nepotřebuje, říká politický geograf Michael Romancov. „Už když Rusové poprvé vtrhli na Donbas v roce 2014, vyrabovali některé důležité továrny, odkud ukradli stroje, plány na výrobu zbraní nebo i leteckých motorů. Tenhle potenciál už tam tedy buď není, nebo je zcela zničený.“

Čtěte také

Kremlu jde podle Romancova hlavně o marketingový tah. Putin nepochybně potřebuje nějaké velké vítězství, které bez ohledu na to, jak malé, jak ‚upatlané‘ se bude jevit nám, tak on bude doma prezentovat grandiózním způsobem,“ vysvětluje s tím, že dobytí Donbasu by u ruské veřejnosti mohlo mít potřebný ohlas.

Nakonec se ale může taky stát, že za velký úspěch bude vydávat jen to, že se podaří porazit takzvaný batalion Azov, čímž by se potvrdila teze o denacifikaci Ukrajiny,“ dodává Michael Romancov.

Jak je možné, že ruští velitelé dovolili, aby se jejich vojáci na okupovaných územích chovali s takovou brutalitou? Jaké další protiruské sankce chystá Západ? Co obnáší práce válečného zpravodaje a jak vypadá válka zblízka? Poslechněte si celé ranní speciální vysílání o vývoji válečného konfliktu na Ukrajině.

Spustit audio

Související