Záchrana auta probořeného pod led není zadarmo

23. únor 2012

Každé dva roky se proboří led pod autem na zamrzlé přehradě Lipno. Řidiče tato známá skutečnost neodrazuje od riskantních přejezdů Lipna ani teď, kdy teploty přes den stoupají nad nulu.

Naše reportérka se za auty na Lipně vydala velmi opatrně na bruslích, ale protože se teploty drží nad nulou a přes den svítí slunce, vršek ledu je rozmoklý a prakticky na tom nejde bruslit. Ovšem některá auta to vůbec neodrazuje od toho, aby přejížděla po ledě a riskovala i možné proboření.

„Riziko si uvědomuji a mám trochu strach. Dodržuji však jednu zásadu: na led nevjedu, pokud nevidím, že ho přede mnou přejelo nějaké auto,“ říká pan Dušek z Českých Budějovic, který si přes Lipno krátí cestu na lyže. Ušetří tak dvacet kilometrů a navíc ví, že mu pokuta nehrozí.

„Když se propadne vůz pod led a všichni přežijí, policie se to vlastně netýká, protože se to stalo na vodě, ne na pozemní komunikaci. To zákon nijak neupravuje,“ říká mi jeden z místních policistů.

Horní Planá – auta Lipno nejen přejíždějí, ale přímo na něm parkují

Na Lipně se propadne auto jednou za dva roky

Řidiče neodradí ani to, že se občas propadne nějaké auto. „Podle nepsaného pravidla zasahujeme u podobné nehody jednou za dva roky. Vždy se snažíme dostat auto na břeh, a pokud z něj vytékají provozní kapaliny, máme prostředky, kterými se snažíme zabránit rozsáhlejšímu znečištění. Při podobném zásahu ihned vyrozumíváme Povodí Vltavy i Českou inspekci životního prostředí,“ dodává šéf krumlovských hasičů Pavel Rožboud.

Českobudějovická inspekce v minulosti žádnou pokutu neudělila, ani když se před dvěma lety probořil led na Lipně hned pod dvěma automobily. „Příslušná laboratoř prováděla analýzy vzorků vody, které neprokázaly znečištění. Pokutu jsme tedy neuložili. Pokud by došlo k znečištění vody, výše pokuty by se stanovila podle míry znečistění a pohybovala by se v řádech několika tisíc korun,“ upřesnil Josef Bláha.

Zaparkovaná auta na zamrzlém Lipně v Horní Plané

Zásah hasičů u takovéto nehody však není zadarmo. „Prvotní záchranné práce má občan ze zákona zdarma, ale následné likvidační práce, například vyzvednutí potopeného vozidla, účtujeme. V minulosti jsme to nedělali, to je novinka, která platí od poloviny roku 2010. Podle mého odhadu by poplatek za likvidační práce měl být v řádu desítek tisíc korun,“ dodává Rožboud.

ÚAMKTuristické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
Spustit audio