Zahraniční vysílání Českého rozhlasu

23. květen 2012

Generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan, ředitel zahraničního vysílání ČRo Miroslav Krupička a šéfredaktor zahraničního vysílání Gerald Schubert se včera setkali se zástupci Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a zástupci Ministerstva zahraničních věcí, aby společnou cestou hledali řešení v otázce záchrany vysílání Českého rozhlasu do zahraničí.

Zahraniční vysílání Českého rozhlasu je v současnosti financováno z rozpočtu Ministerstva zahraničních věcí. V důsledku radikálních škrtů ze strany Ministerstva financí ale hrozí, že vynaložené prostředky nebudou v následujících letech dostatečné, což by mohlo vést až ke zrušení vysílání ČRo do zahraničí. Právě tomuto tématu se věnoval odpolední seminář pod záštitou člena Volebního výboru PSP ČR Václava Kubaty.

Úvodními tématy setkání zástupců Českého rozhlasu a členy dolní komory Parlamentu byly:

- Úvod do problematiky zahraničního vysílání
- Zahraniční vysílání, jeho cíle a financování v evropském kontextu
- Program a obsah zahraničního vysílání
- Legislativní aspekty zahraničního vysílání

„Pokládám tuto záchrannou misi za zcela klíčovou. Nemyslím si, že by Ministerstvo zahraničních věcí mělo mít do budoucna zásadní slovo v otázce financování zahraničního vysílání. Na druhou stranu, Český rozhlas sám není schopen profinancovat tento projekt. Jsou zde ale další instituce, které by chtěly ČRo finančně podporovat. Tato nelehká ekonomická situace by se podle mého návrhu tedy dala vyřešit smlouvou se státem, která by nastolila poměr mezi vysílatelem a státními institucemi. Ti všichni by se určitým obnosem na financování zahraničního vysílání podíleli,“ uvedl svou představu generální ředitel ČRo Peter Duhan.

„Je třeba si uvědomit, že Český rozhlas a jeho vysílání do zahraničí jsou nositeli informací nejen pro občany České republiky, ale i zahraniční obyvatele, diplomaty, novináře… Zjednodušeně jde o marketing naší vlasti v zahraničí. O posilování národní identity. Další škrty výrazně ohrozí naše národní zájmy. Proto je třeba celou situaci urychleně řešit,“ dodal člen Volebního výboru Václav Kubata.

Další setkání se zástupci Volebního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky se uskuteční 14. června ve 14:30 hod. Na půdě Českého rozhlasu představí vedení ČRo konkrétní návrhy koncepčního financování zahraničního vysílání v příštích letech.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace