Zdaleka nejen pro pamětníky

17. únor 2006

Na DVD firmy Supraphon Semafor, Suchý a Šlitr - největší hity je vidět výhoda obrazového nosiče. Písničky úspěšné dvojice občas z rádií znějí a desky s nejrůznějšími výběry stále vycházejí; DVD však přináší další - a v tomto případě nezanedbatelný - rozměr: Suchý se Šlitrem (a mnozí další) tu jsou i vidět.

Nosič nabízí skutečně reprezentativní výběr z tvorby autorů, kteří spoluvytvářeli moderní československou populární hudbu, přibližuje je i jako "herce" a v neposlední řadě připomíná invenční a vtipná filmová zpracování písniček. Ač slovo klip u nás na konci padesátých a v šedesátých letech nikdo neznal, jde vlastně o klipy - a skvělé. Mnohé z nich také mají, a po právu, titulky se jmény autorů. Těm na nosiči jasně dominuje dvojice režisérů Roháč a Svitáček.

Na DVD najdeme písně natočené mezi lety 1959 a 1994 rozdělené do oddílů "Černobílé" a "Barevné". Černobílé písničky jsou ztvárněny s neobyčejným vkusem a umem, jsou to regulérní malé filmy, písně barevné, většinou záznamy z duchaprostých estrád 70. a 80. let, vkus postrádají. Výjimkou jsou výňatky z pořadu Písničky k smíchu, jehož režie se ujal sám Jiří Suchý.

Semafor, Suchý a Šlitr - největší hity

Nosič přináší řadu zajímavostí a také některá smutná srovnání. Jsou tu například ukázky z koncertu, který se pod názvem Umělci vlasti uskutečnil v Lucerně v roce 1968, a jako bonus jedna píseň z nechvalně proslulého agitačního večera Dávám svůj hlas z roku 1971, konaného na stejném místě. Mimochodem - Suchého vystoupení na tomto koncertě, kde dal písní Jó, to jsem ještě žil najevo, co si o nastupující normalizaci myslí, "přispělo" k jeho postupnému mizení z televizní obrazovky i rozhlasového éteru.

Sluší se říct: díky Československé televizi za použité záznamy. DVD Semafor, Suchý a Šlitr - největší hity přináší působivé svědectví o umu a nápaditosti, přináší střípky z naší (nejen) kulturní historie.

Spustit audio