Zpěvem k srdci s Cimbálovou muzikou Jury Petrů z Kyjova

15. září 2011

Folklorní cyklus Zpěvem k srdci letos pokračuje svým třetím dílem s názvem „Otvírajte sa, Kyjovské brány“. Ve středu 21. září od 18.00 hodin vystoupí v Hudebním studiu Českého rozhlasu Ostrava Cimbálová muzika Jury Petrů z Kyjova spolu s mužským sborem Slováckého souboru. První hodina bude tradičně vysílána v přímém přenosu.

Cimbálová muzika Jury Petrů vznikla v r.1947 jako muzika Slováckého krúžku v Kyjově-Nětčicích. Snahou muziky byla obnova místních lidových točivých tanců a udržování hudebního folkloru Kyjovska. V r.1980 se CM Jury Petrů stala trvalou součástí Slováckého souboru Kyjov a zakladatel muziky Jura Petrů st. převzal vedení souboru. Od pol. 80. let pak převzal vedení Jura Petrů ml.. Cimbálová muzika patří k nejvýraznějším interpretům hudebního folkloru kyjovského Dolňácka.
Spolu s cimbálovou muzikou vystoupí ve studiu také mužský sbor Slováckého souboru Kyjov. Soubor se zaměřuje na jevištní scénické i choreografické ztvárnění folkloru a zvykosloví Kyjovska. Soubor patří mezi hlavní organizátory folklorních slavností Slovácký rok v Kyjově, pravidelně účinkuje na MFF ve Strážnici, vystupoval na slovenských folklorních festivalech ve Východné a Helpě.
Během přestávek mezi písněmi vyzpovídá autor cyklu a moderátor přímého přenosu Jan Rokyta doyen redaktorů folklorní hudby v Českém rozhlase Jaromíra Nečase. Ten zanedlouho oslaví své devadesátiny. Jaromír Nečas - hudebník, pedagog, režisér, autor mnoha pořadů - prožil své mládí ve Strážnici. Pracoval v Českém rozhlasu Brno jako hudební redaktor a patřil k zakládající generaci Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů. Ovlivnil vývoj mnoha sólistů a muzik interpretujících folklor.

Cyklus Zpěvem k srdci hostí pravidelně v tříměsíčních intervalech v Hudebním studiu Českého rozhlasu Ostrava známé soubory cimbálových muzik z České i Slovenské republiky. Koncerty, které jsou první hodinu vysílány v přímém přenosu, jsou zároveň přístupné veřejnosti. Vstupenku lze zakoupit na recepci Českého rozhlasu Ostrava v hodnotě 80,- Kč.

Přímý přenos mohou příznivci folkloru naladit na frekvencích: REGION 99,0 FM * Ostravsko 107,3 FM * Těšínsko 105,3 FM * Opavsko 102,6 FM * Bruntálsko 95,5 FM nebo také na internetových adresách: www.rozhlas.cz/zive a www.play.cz/cesky-rozhlas-ostrava.

Spustit audio