Zvědavé štěňátko na kompaktech

6. listopad 2002

Vedle Banánových perliček, tedy zvukové podoby talk show Haliny Pawlowské Banánové rybičky, se na kompaktních discích objevuje v těchto dnech další postava známá z televizní obrazovky. Jak už ze samotného názvu - O zvědavém štěňátku - vyplývá, je to postava zvířecí, určená dětem, jejímž autorem je výtvarník a také legenda českého animovaného filmu Zdeněk Miler. Příběhy oblíbeného hrdiny sepsala Iva Hercíková a o převod na stříbrné kotoučky se vedle režiséra Jana Jiráně zasloužil i skladatel Zdeněk Zdeněk a textař Ondřej Suchý.

Ve výčtu protagonistů jsem nejmenoval vypravěčku (a v tomto případě i zpěvačku). Ta si zaslouží pár vět navíc, protože vtiskla vyprávění neobyčejně milý ráz. Libuše Šafránková se na desky vrací po delší přestávce a je to návrat vydařený. Děti - a snad i dospělé - jistě potěší její pořád jakoby holčičí (no, možná spíše dívčí) hlas a příjemná, řekněme civilní interpretace. Nahrávka přitom neplýtvá ani hudbou a zvukovými efekty, dominantní je hereččino vyprávění. Libuše Šafránková jistě a s něžnou bravurou "utáhne" celou desku, tedy více než hodinu, po kterou zní. Za tím se jitě skrývá i spousta práce muže v pozadí - režiséra Jana Jiráně.

Příběhy zvědavého štěňátka se jitě zařadí mezi dárky, které udělají radost dětem nejen pod vánočním stromečkem. A mluvíme-li už o Vánocích, připomeňme ještě další televizní hrdiny, kteří mohou díky supraphonským kompaktům zpříjemnit chvíle odpočinku. Jsou to Mach a Šebestová (na nejnovějších zvukových nosičích se vypravili do historie a jejich příběhy jsou jedny z posledních nedávno zesnulého Miloše Macourka) a pak celá plejáda večerníčkovských protagonistů od včelích medvídků přes maxipsa Fíka, ovčí babičku, vílu Amálku a Míšu Kuličku až po Křemílka a Vochomůrku, kteří se všichni sešli na nahrávce s názvem Pohádky pod vánoční stromeček.

Pohádky pod vánoční stromeček
Spustit audio