Absolutním vítězem Concerto Bohemia 2015 se stal Francisextet

27. červenec 2015

V sobotu 13. června zasedala porota rozhlasové a televizní soutěže mladých souborů a orchestrů Concerto Bohemia, kterou tradičně vyhlašuje Český rozhlas a Česká televize.

Porota ve složení Karel Vágner, Jan Kučera, Tomáš Brauner a Ondřej Brousek vybrala poslechem anonymních nahrávek absolutního vítěze letošního ročníku a soubory, které vystoupí na závěrečném koncertu.

Ten se letos poprvé odehraje v prostorách pražského Fora Karlín. V soutěži se utkaly soubory z Jihočeského, Jihomoravského, Libereckého, Olomouckého i Středočeského kraje a nechyběly ani soubory z Prahy.

„Cílem soutěže je přiblížit veřejnosti mladou generaci muzikantů, kteří se vedle studia sólového nástroje věnují také hraní v orchestrech a kapelách. Je příjemné sledovat žánrovou pestrost jejich repertoáru i vysokou interpretační úroveň. Za to patří dík nejen samotným hráčům, ale i jejich pedagogům,“ uvedl hudební šéfproducent Českého rozhlasu Jakub Čížek.

„Úkolem nás, organizátorů, je udělat maximum pro to, aby se o těchto souborech více vědělo. Proto s nimi natáčíme profesionální nahrávky, vysíláme v přímém přenosu koncert vítězů a pořizujeme z něj televizní záznam. Letos nově v novém koncertním prostoru – v pražském Foru Karlín,“ dokončil Čížek.

Skladba, kterou Francisextet zahraje na koncertě vítězů:

Porota vybrala pro Koncert vítězů Concerto Bohemia 2015, který se bude konat 18. listopadu ve Foru Karlín, tyto soubory :

V KATEGORII „SOUBORY A ORCHESTRY ŽÁKOVSKÉ“ (do 16 let)
1. V – Band ZUŠ Volary, dir. Kateřina Pavlíková

V KATEGORII „SOUBORY A ORCHESTRY STUDENTSKÉ“ (do 25 let)
1. Komorní orchestr ZUŠ Lounských, Praha 4, dir. Lada Bendová
2. Lusatia Consort, dir. Štěpán Přenosil
3. Smyčcový komorní orchestr – Fénix, ZUŠ Ilji Hurníka, dir. Jitka Vaňourková

SOUBORY A ORCHESTRY KONZERVATOŘÍ A HUDEBNÍCH ŠKOL
1. Francisextet
2. Žesťový kvintet brněnské konzervatoře, dir. Josef Cecava
3. Soubor dechových nástrojů Konzervatoře EA, Olomouc, dir. Rudolf Beran
4. Collegium Instrumentale, Gymnázium a hudební škola hl. m. Prahy, dir. Pavel Tylšar

Absolutním vítězem soutěže se stal soubor Francisextet, který na koncertě laureátů zahraje skladby: Francis Poulenc: Sextet, FP 100 I. Allegro vivace. Koncertu se jako host zúčastní také sbor Drum band Františka Zemana ZUŠ Ostrov, dir. Petr Tyr, který porota doporučila mimo soutěž.

Koncert uslyší živě posluchači Českého rozhlasu ve vysílání stanice Vltava. Více informací o soutěži, porotě a soutěžních souborech naleznete na www.concertobohemia.cz

Spustit audio