Adventní rozhlasové pohlazení v Břevnovském klášteře

15. prosinec 2016

V sobotu 10. prosince se v Tereziánském sále Břevnovského kláštera uskutečnil slavnostní koncert k uvedení publikace hudebního nakladatelství Českého rozhlasu „Vánoční písně evropských národů“. Její součástí je také CD, a ve formě Braillově notopisu je určena i pro nevidomé a zrakově postižené.

Více než hodinovým programem posluchače provedl s osobitým humorem převor Břevnovského kláštera Prokop Petr Siostrzonek a o zahájení se postaral dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu pod vedením sbormistryně Blanky Kulínské.

V podání žáků základních uměleckých škol z České republiky a Slovenska a posluchačů Konzervatoře Jana Deyla a HAMU zazněly vybrané evropské koledy, pozvání mezi účinkující přijal také klavírista, pedagog a generální ředitel České filharmonie David Mareček, na závěr zazpívala jednu z Mozartových árií sopranistka Martina Kociánová.

Koncertu se zúčastnily významné osobnosti kulturního a společenského života v čele s ministrem kultury České republiky Danielem Hermanem, významných pedagogů, Českého rozhlasu a zástupci Velvyslanectví Rumunska.

Publikace „Vánoční písně evropských národů“ vznikla na základě spolupráce s hudebním skladatelem a klavíristou Milanem Dvořákem, který koledy upravil a výtvarníkem Vladimírem Hanušem, nahrávku na CD natočili klavíristé Milan Dvořák a Miroslav Navrátil.

Na videoreportáž se můžete podívat zde, celý záznam koncertu naleznete zde.

Spustit audio