Andělské schody Martina Smolky na festivalu Pražské jaro 2022

27. duben 2022

Ve spolupráci s festivalem Pražské jaro připravilo Vydavatelství a nakladatelství Českého rozhlasu notový materiál pro světovou premiéru skladby Martina Smolky Andělské schody pro 21 nástrojů.

Skladba, na jejíž přípravě se notograficky podílel Petr Koronthály, vznikla na objednávku MHF Pražské jaro a poprvé zazní 27. května 2022 na koncertě v Centru současného umění DOX (DOX+). Premiéra se uskuteční v rámci nového projektu Prague Offspring – více informací na Klangforum Wien I. — Pražské jaro (festival.cz)

Třicetiminutové Andělské schody na Pražském jaru zahraje respektovaný soubor Klangforum Wien orientovaný na soudobou hudbu.

„Ten název má více poloh, více evokativních směrovek," říká k premiéře sám Smolka. „Za Mníškem je Malá Svatá Hora a z ní k Voznici dříve dělala silnice takové terénní schody – padesát metrů po rovině, padesát metrů z kopce, to asi pětkrát za sebou. A tomu se říkalo Andělské schody. Název má i takovouto hmatatelnou rovinu, i ten svist a kvil naloženého embéčka. Dětství, rodiče, 60. a 70. léta a jejich bizarnosti a uprostřed té ateistické bídy Andělské schody z Malé Svaté Hory."

Oficiální upoutávku a krátký rozhovor s Martinem Smolkou naleznete pod tímto odkazem na kanálu YouTube.

Martin Smolka: Andělské schody (náhled partitury)
Spustit audio