Big Band Evropská

5. únor 2019

Těleso sršící mladistvostí, elánem a radostí ze společného hraní. To je Big Band Evropská, který funguje při SpŠ a Gymnáziu Evropská s estetickým zaměřením na Praze 6. 

Big Band Evropská je těleso sršící mladistvostí, elánem a radostí ze společného hraní. Vzniklo v roce 2014 jako nepovinný předmět na SpŠ a Gymnáziu Evropská s estetickým zaměřením na Praze 6. Orchestr tvoří studenti, absolventi a přátelé školy a zkouší pod vedením kapelníka Josefa Popelky ml. – absolventa tohoto gymnázia s hudebním zaměřením, nyní studenta dirigování na Pražské konzervatoři.

Zakladatelkou Big Bandu je houslistka Lenka Malá (učitelka hudební výchovy), v současné době na mateřské dovolené, ale o Big Band stále pečující a zajišťující hlavně organizační záležitosti a smyčcovou sekci. Smyčce, flétny a klarinety dodávají zvuku tělesa na barevnosti a umožňují rozšířit repertoár o zajímavé swingové i filmové melodie.

Big Band hraje příležitostně na plesech, svatbách, na různých studentských festivalech, nebo pravidelně pořádá Letní koncert na terase školy.

Na soutěži Young Prague 2016 v kategorii pop a jiné orchestry byl Big Band Evropská oceněn zlatým pásmem a kapelník Josef Popelka ml. získal ocenění poroty za dramaturgii a aranže soutěžních skladeb.

Web
Facebook
YouTube

Po kolikáté se soubor účastní soutěže Concerto Bohemia?
Letos jsem přihlášku poslala potřetí, poprvé jsme však byli úspěšní.

Co pro vás znamená výhra v soutěži?
Ocenění dosavadní práce, veliká motivace pro všechny do dalšího hraní, krásnou příležitost natáčet v ČRo a zahrát si v Paláci Žofín.

Jaká byla vaše první reakce po zveřejnění výsledků?
Jako „maminka“ bandu jsem byla na všechny velmi hrdá a když jsem to napsala kapelníkovi, ani tomu nemohl věřit.

Dle čeho jste volili soutěžní repertoár, můžete nám jej trochu přiblížit?
Noty na skladbu Milana Svobody jsme měly pořízené již od počátků fungování bandu a byla to taková naše meta, co bychom si chtěli zahrát. Každým rokem jsme se o trochu zlepšovali a přibližovali jejím možnostem. Ale až začátkem letošní sezóny jsme ji začali cvičit na letním soustředění a všechny úplně pohltila. Navíc je to jedna z mála českých věcí, kterou od té doby máme v repertoáru, takže volba poslat ji do soutěže byla jasná.

Jak se těšíte na dubnový koncert vítězů?
Opravdu moc, bude to velká čest si zahrát v tak krásném sále.

Co považujete za dosavadní největší úspěch souboru?
Takovým zlomovým bodem bylo zahrát si loni v lednu na Maturitním plese v Lucerně škole, kde Big Band Evropská vznikl a již pátým rokem působí. Byl to náš první ples a poprvé jsme museli uspět jako „profesionální“ těleso.

Máte nějaký speciální rituál či tradice, které soubor dodržuje?
Asi pivo po zkoušce a koncertě.

Co hráče na působení v souboru nejvíce baví a naplňuje?
Myslím, že všechny moc baví se společně scházet a tvořit pod vedením kapelníka a velkého muzikanta Josefa Popelky.

Jak často zkoušíte a jak často koncertujete? Kde budeme mít v nejbližší době možnost soubor slyšet živě?
Zkoušíme jednou týdně, případně jednou za čas o víkendovém soustředění, když se blíží nějaký důležitý koncert. V lednu a v únoru hraje Big Band Evropská na několika plesech, po dubnovém koncertě v Paláci Žofín se bude band připravovat na svůj tradiční již 5. ročník Letního koncertu na Terase školy v polovině června, který je vždy velkým zážitkem.

Spustit audio