Božíhodová vepřová pečínka se švestkami podle receptu z Vysocka
Největším svátkem celého roku je pro křesťany Boží hod vánoční. A tak se v kuchyních našich babiček vařilo něco svátečního, třeba vepřová pečínka se švestkami.
Ingredience
- 1 kg vepřové pečeně
- 15 dkg sušených švestek
- 10 dkg slaniny
- sádlo
- olej
- sůl
- mletý pepř
- tymián
Do omytého a osušeného masa propíchneme ostrým nožem středem otvor. Vytřeme ho zevnitř solí a naplníme švestkami. Zvenku pečeni ze všech stran osolíme, opepříme a prudce opečeme na rozpáleném sádle. Pekáček vytřeme sádlem, na dno položíme pár plátků slaniny a na ně uložíme opečenou pečeni. Posypeme tymiánem a poklademe několika plátky slaniny. Podlijeme trochou vody a přikryté upečeme v troubě doměkka. Po upečení necháme trochu zchladnout a nakrájíme na plátky. Podáváme s dušeným kysaným zelím a bramborovými knedlíky.