Božíhodová vepřová pečínka se švestkami podle receptu z Vysocka

Největším svátkem celého roku je pro křesťany Boží hod vánoční. A tak se v kuchyních našich babiček vařilo něco svátečního, třeba vepřová pečínka se švestkami.

Ingredience
  • 1 kg vepřové pečeně
  • 15 dkg sušených švestek
  • 10 dkg slaniny
  • sádlo
  • olej
  • sůl
  • mletý pepř
  • tymián

Do omytého a osušeného masa propíchneme ostrým nožem středem otvor. Vytřeme ho zevnitř solí a naplníme švestkami. Zvenku pečeni ze všech stran osolíme, opepříme a prudce opečeme na rozpáleném sádle. Pekáček vytřeme sádlem, na dno položíme pár plátků slaniny a na ně uložíme opečenou pečeni. Posypeme tymiánem a poklademe několika plátky slaniny. Podlijeme trochou vody a přikryté upečeme v troubě doměkka. Po upečení necháme trochu zchladnout a nakrájíme na plátky. Podáváme s dušeným kysaným zelím a bramborovými knedlíky.