Český rozhlas oslaví stoleté jubileum i na Filmovce v Uherském Hradišti

27. červenec 2023

V pátek 28. července bude zahájen 49. ročník Letní filmové školy v Uherském Hradišti s mottem Dýchám pro film. Český rozhlas, hlavní mediální partner festivalu, oslaví na Filmovce spolu s návštěvníky své 100. výročí zahájení pravidelného vysílání. Ve dnech 31. července až 2. srpna oživí doprovodnou festivalovou scénu exkluzivním programem s inspirativními hosty ve stanu Českého rozhlasu a hudebními večery Radia Wave v klubu Mír.

„Český rozhlas a Letní filmová škola v Uherském Hradišti mají mnoho společného. Filmová, stejně jako rozhlasová tvorba, otevírá široké spektrum témat, odhaluje nové pohledy a rozšiřuje povědomí společnosti o dění ve světě. Český rozhlas představí na Filmovce u příležitosti 100 let svého vzniku nejenom novinky z rozhlasové tvorby, ale také zajímavou práci jejích tvůrců. Návštěvníci letošního ročníku prestižního festivalu budou mít jedinečnou možnost zažít rozhlas všemi smysly a nasát jeho výjimečnou atmosféru,“ řekl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Čtěte také

Před 100 lety se začala psát historie rozhlasu a jeho pravidelného vysílání. Toto jubileum oslaví Český rozhlas v Uherském Hradišti společně s návštěvníky Filmovky. Od pondělí 31. července do středy 2. srpna je ve stanu Českého rozhlasu ve Smetanových sadech seznámí s programovými novinkami stanic Vltava, Radio Wave, Plus a Radiožurnál nebo také zpravodajského portálu iROZHLAS.cz či audioportálu mujRozhlas. Kuriozity z rozhlasové historie navíc přiblíží audiopříběhy z unikátní fotografické knihy Rozhlasto.

Čtěte také

Pro zklidnění mysli nabídne Český rozhlas na Letní filmové škole poslechy toho nejlepšího z rozhlasových her a podcastů. Radio Wave představí na festivalu svoji žhavou novinku hotcast POT o tématech sexuálních tužeb, emocí a vztahů. Ani letos nebude chybět seriózně neseriózní talk show Čelisti. Festivalové publikum si v rozhlasovém stanu může poslechnout i audioadaptaci kultovní knihy a filmu Mechanický pomeranč, který odvysílala stanice Vltava nebo si vychutnat hudbu v pořadu ArtCafé z výběru hudebníka Davida Pomahače. U podcastové série VHSky lze zavzpomínat na videokazety, v Ověřovně rozpoznat realitu od falešné informace, na Vlně prozkoumat trable české romantické komedie či najít svůj Balanc s moderátorem Petrem Bouškou. Reportéři investigativního týmu Českého rozhlasu Radiožurnál na svých kauzách návštěvníkům představí, jak vypadá jejich současná novinářská práce.

Noční atmosféra v rozhlasovém stanu bude od pondělí do středy zakončena poslechem Četby s hvězdičkou stanice Vltava, tentokrát románu Grandhotel od Jaroslava Rudiše. Program Českého rozhlasu se každý večer přesune ze stanu do klubu Mír, kam Radio Wave zve návštěvníky na noční DJs party a středeční koncert synthpopového dua Méta Monde.