Český rozhlas Plus pořádá mezinárodní konferenci Evropa bez železné opony: 30 let svobody

23. říjen 2019

Český rozhlas u příležitosti oslav 30. výročí pádu železné opony pořádá pod hlavičkou stanice Český rozhlas Plus konferenci, na které budou hovořit odborníci a osobnosti, kteří se listopadových událostí aktivně účastnili.

Před publikem vystoupí například bývalý polský prezident a laureát Nobelovy ceny míru Lech Wałęsa, bývalý český premiér a prezident Václav Klaus nebo signatář Charty 77 a dnešní předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Konference se uskuteční 11. listopadu v prostorách Nové budovy Národního muzea.

Cílem konference je podpořit odbornou diskuzi a oslovit širokou veřejnost, zejména mladší publikum, jež nemá s pádem komunistického režimu osobní zkušenost. „Český rozhlas jako veřejnoprávní médium s více jak pětadevadesátiletou historií považuje za svou povinnost prosazovat zásady svobody a demokracie, proto jsme u příležitosti 30. výročí sametové revoluce uspořádali unikátní mezinárodní konferenci. Program je koncipován tak, aby oslovil nejen diváky v Nové budově Národního muzea, ale i posluchače stanic Českého rozhlasu,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. Konferenci bude živě přenášet stanice Český rozhlas Plus, zpravodajský server iROZHLAS.cz přinese online reportáž.

Lech Walesa u kulatého stolu na jednání s představiteli komunistické vlády (6. února 1989)

Na konferenci dále vystoupí bývalá diplomatka a kandidátka na slovenskou prezidentku Magda Vášáryová, diplomat Michael Žantovský, americký politolog, autor knihy Lid versus demokracie Yascha Mounk, profesor Jiří Přibáň z Cardiffské univerzity, profesorka politologie Alina Mungiu-Pippidi, spoluzakladatel strany Fidesz a europoslanec Tamás Deutsch, politolog Jacques Rupnik, historik a šéfredaktor deníku Gazeta Wyborcza Adam Michnik, emeritní profesor Oxfordské univerzity Vernon Bogdanor a další řečníci, kteří se budou zabývat souvislostmi událostí roku 1989, následujícími 30 lety v zemích střední Evropy a stavem demokracie na počátku 21. století.

Čtěte také

„Na konferenci budou představeny také hlavní výsledky unikátního výzkumu zadaného Českým rozhlasem Rozděleni svobodou,“ doplnil šéfredaktor stanice Český rozhlas Plus Petr Šabata.

V den konání konference bude zároveň mezi Historickou a Novou budovou Národního muzea zpřístupněna zvuková instalace Českého rozhlasu s názvem Schody času. Ta návštěvníkům přiblíží třicet let svobody ve zvukové paměti prostřednictvím dobových zvukových nahrávek z archivu Českého rozhlasu, vybraných výroků českých osobností a přehledem nejzajímavějších událostí uplynulých let. Instalace bude veřejnosti přístupná do 24. listopadu 2019.

O vstupenky na konferenci je možné soutěžit od 23. 10. do 6. 11. ve vysílání stanic Český rozhlas Radiožurnál a Český rozhlas Plus. Více informací o konferenci naleznete zde.

Novináři se mohou akreditovat na adrese blanka.bumbalkova@rozhlas.cz.

Spustit audio