Český rozhlas pořádá v pondělí 30. září první Podcast Session

23. září 2019

V pondělí 30. září proběhne v Praze v Kasárnách Karlín mezi 13:00 – 21:30 historicky první Podcast Session Českého rozhlasu. U příležitosti Mezinárodního dne podcastů připravil Český rozhlas pro všechny, které tento fenomén zajímá, praktické workshopy, setkání s autory oblíbených českých podcastů a ukázku natáčení zpravodajského podcastu Českého rozhlasu Vinohradská 12 přímo na místě.

„Letošní rok je pro podcasty zlomový a jejich popularita raketově roste. Nabídli jsme posluchačům atraktivní službu, která vychází ze současných zahraničních trendů v distribuci i výrobě audio obsahu, a ukazuje se, že jdeme správnou cestou. Dlouhodobou strategií Českého rozhlasu je nabízet obsah na co nejvíce platformách a oslovovat díky tomu stále širší publikum,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

První část Podcast Session Českého rozhlasu mezi 13:00 – 15:30 přinese praktické workshopy pro všechny, kdo s podcasty začínají nebo to zvažují. Účast je zdarma a není potřeba se na ni registrovat. Návštěvníci workshopů se dozvědí, jakou techniku si pro začátek pořídit, jak správně mluvit na mikrofon nebo kam svůj podcast v online prostředí umístit, aby se dostal k těm správným posluchačům.

Otvíračka Kasárny Karlín

Druhá část programu odstartuje v 16:00 blokem, který představí trojici pořadů Českého rozhlasu, jež se na rozdíl od většiny současné české podcastové tvorby nenatáčely ve studiu, ale v terénu. Specifika natáčení zvuku mimo interiér představí autoři podcastových sérií Svatebky a Po sametu a dokumentárního seriálu Po stopách legionářů na Sibiři.

Od 17:00 proběhne ve Velkém sále Kasáren Karlín natáčení zpravodajského podcastu Českého rozhlasu Vinohradská 12 před publikem. Hostem redaktorky Lenky Kabrhelové bude youtuber a vloger Karel Kovář alias Kovy. Návštěvníci Podcast Session tak budou mít možnost přímo na místě zažít, jak vzniká nejposlouchanější český zpravodajský podcast.

Mezi hosty, kteří se v rámci diskusního bloku přijdou na Podcast Session podělit o své praktické zkušenosti s natáčením podcastů, budou také komentátor a novinář Miloš Čermák, podcastový tvůrce Dan Tržil nebo moderátor a autor seberozvojového audio magazínu Balanc Petr Bouška. Během akce zažijí návštěvníci také natáčení úplně nového podcastu Českého rozhlasu Ping, který se bude zabývat oblastí nových médií.

Podcast Session Českého rozhlasu zakončí rozhlasová improvizace Radio Ivo s hostujícím rapperem Jamesem Colem, která začne ve 20:30.

Čtěte také

„Počet spuštění našich podcastů se od loňského listopadu zpětinásobil a jen ve Spotify a Apple Podcasts si lidé pustí pořady Českého rozhlasu půlmilionkrát měsíčně. I celková online poslechovost pořadů Českého rozhlasu byla v srpnu rekordní s více než dvěma miliony spuštěných audií. Postupně se na scénu přidávají i další média a daří se i amatérským tvůrcům podcastů. Proto jsme se rozhodli Podcast Session Českého rozhlasu uspořádat: jako takové inspirativní setkání pro všechny, kdo podcasty tvoří nebo je rádi poslouchají,“ dodal ředitel Nových médií Českého rozhlasu Jiří Malina.

První částí Podcast Session provede účastníky workshopů moderátor Českého rozhlasu Radiožurnál Vojtěch Koval, druhou částí programu provedou odlehčeným a svým méně formálním stylem Ivana Veselková a Zuzana Fuksová z podcastu Buchty Radia Wave.

Vstup na celou Podcast Session je zdarma a není třeba se předem registrovat. Kapacita je ale omezená prostorovými možnostmi. Kompletní informace jsou k dispozici na webu Podcast Session nebo Facebooku.

Podcast Session

KDY: pondělí 30. září 13:00 – 21:30
KDE: Kasárna Karlín, Prvního pluku 20/2, 186 00 Praha 8 - Karlín

Spustit audio