Český rozhlas připravil pro děti interaktivní projekt Vlnohraní

31. květen 2021

Český rozhlas otevírá brány dětským posluchačům prostřednictvím interaktivního projektu Vlnohraní. Sérií tří výchovných koncertů provede žáky prvního stupně základních škol moderátorka Klára Boudalová společně s klavíristou Eglim Priftim. Ve třech epizodách představí také laureáty rozhlasové soutěže Concertino Praga, flétnistku Elišku Hejlovou, klavíristu Jana Čmejlu a houslistu Daniela Matejču.

Tři epizody rozhlasového Vlnohraní postupně představí laueráty rozhlasové soutěže Concertino Praga a s nimi i nástroje, na které tito sólisté hrají. Jednotlivé díly také malým posluchačům prozradí, jak se jednotlivé nástroje liší, proč a jak se zvukové vlny šíří prostorem nebo kolik tlačítek na mixažním pultu je potřeba k dokonalé nahrávce houslové sonáty.

Klára Boudalová vám ukáže, jak si vyrobit netradiční hudební nástroje

„Český rozhlas plánoval sérii výchovných koncertů pro žáky prvního stupně základních škol. Koncerty se měly uskutečnit v největším studiu S1 Českého rozhlasu v Praze na Vinohradech. Vzhledem k dlouhodobým protiepidemickým opatřením jsme koncerty pojali interaktivní formou a prostřednictvím videí z S1 bychom rádi malé posluchače navnadili a připravili na dobu, kdy bude možné koncerty uskutečnit naživo,“ uvedla ředitelka Výroby Českého rozhlasu Kateřina Konopásková.

V jednotlivých dílech Vlnohraní se malí posluchači dále naučí vyrobit funkční příčnou flétnu z plevelu ze Stromovky, pomocí kmínu a potravinové fólie ověří přítomnost zvukových vln a špachtlí od nanuka naladí housle.

Všechny epizody rozhlasového Vlnohraní jsou k zhlédnutí na Youtube kanále Rádia Junior.