Čeština v živém vysílání

14. prosinec 2016

Živé vysílání klade na reportéry velké nároky, zajištění stoprocentní čistoty jazykového projevu je proto velice obtížné.

Dobrý den,

v dnešním vysílání ČR stanice Pardubice jsem se dozvěděl, že v Českém rozhlase existuje funkce ombudsmana. Nemám sice stížnost, ale jen takový podnět ke vzdělávání moderátorů, kteří do éteru promlouvají k posluchačům. Mnozí z nich totiž mluví tak, jako by se nikdy češtinu neučili. Nevím sice přesné datum vysílání pořadu, ale vím, že se jednalo o páteční vysílání programu k příležitosti sv. Martina, který byl vysílán z Martínkovic. Pan Pavel Kudrna, který je ředitelem Českého rozhlasu v Hradci Králové a v Pardubicích, pronesl větu: „Sedíme v místnosti vybavené klasickými kamnami“. Toto slovní spojení vyslovit nahlas v základní škole, tak by naši češtinářku asi trefil šlak, nehledě na to, že bychom schytali i nějaký ten tělesný trest, přestože v letech 1961 až 1972, kdy jsem do základní školy chodil, nebyly tělesné tresty již povoleny.

Proto navrhuji, aby všechny osoby, které se podílejí na vysílání „do éteru“, byly podrobeny zkouškám z českého jazyka a pravidelnému školení z pravidel českého pravopisu. Podotýkám, že tento problém se netýká pouze pana Kudrny. I někteří jiní moderátoři dovedou vyslovit neskutečné perly. Osoby, které se slovně vyjadřují ve vysílání, které je určeno pro české občany, by také měly správně česky mluvit.

Pavel Chvála, Chrudim

<hr/>

Vážený pane Chválo,

děkuji Vám za cennou připomínku. V Českém rozhlase působí Oddělení vzdělávání, jež se stará o zvýšení jazykové kultury rozhlasových pracovníků. Jsem rád, že jsem se s pracovníky tohoto oddělení dohodl na spolupráci, jež by měla vést k tomu, aby Český rozhlas byl skutečně hodnototvornou institucí, co se týče kultury vyjadřování. S každým konkrétním příkladem prohřešku proti pravidlům gramatickým, stylovým nebo ortoepickým dále pracujeme.

Rozhlasové vysílání mnohdy probíhá ve značném stresu. Co je jednou vyřčeno v živém vysílání, už nelze opravit, takže nelze nikdy zajistit stoprocentní čistotu jazykového projevu. Ta by byla dosažitelná, pokud bychom omezili živé vysílání a vrátili se k praxi, kdy se veškeré rozhlasové výstupy (kromě reportáží) nejprve napsaly, poté prošly schvalováním a posléze byly čteny v klidu rozhlasové hlasatelny. Ovšem to dnešní požadavky na aktuálnost a bezprostřednost rozhlasového vysílání prakticky vylučují. Ale to neznamená, že bychom o ideální stav neměli usilovat. Děkuji Vám proto za zájem, který o jazykovou kulturu na vlnách Českého rozhlasu projevujete.

Přeji Vám krásné adventní dny a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio