Concerto Bohemia 2010 opět končilo přídavkem

18. listopad 2010

V sobotu 13. listopadu se ve Velkém sále paláce Žofín konal již tradičně Koncert vítězů Národní rozhlasové soutěže mladých souborů a orchestrů Concerto Bohemia.

Každoročně se jedná o vyvrcholení celoročního soutěžního klání, pořizování profesionálních zvukových nahrávek, na základě jejichž anonymního poslechu poroty dvoukolově vybírají ty nejlepší. Letos poslali porotci do velkého finále celkem 8 souborů, které se mohly ve 13.00 hodin na Žofíně sejít, aby zahájily generální zkoušku.
Po odpoledním maratonu koordinace více než 250 mladých hudebníků, aranžmá příchodů a odchodů tak, aby vše v časovém limitu vyšlo, a to tak, aby přestavby jeviště nezaznamenaly přítomné televizní kamery, začalo v 19.00 hodin vše naostro. Po žesťové fanfáře orchestru Janáčkovy konzervatoře a gymnázia v Ostravě postupně představil moderátor večera Lukáš Hurník zcela zaplněnému Velkému sálu vítězná hudební tělesa: Orchestra piccola ma giocosa ZUŠ Police nad Metují, soubor Sarabanda ZUŠ Rychnov nad Kněžnou, Giovani Archi di Praga Hudební školy hl.m. Prahy, Archi piccoli ZUŠ Police nad Metují, Harmcore jazz band Gymnázia Jana Keplera Praha, Komorní orchestr a Dechovou harmonii Janáčkovy konzervatoře a Gymnázia v Ostravě a Collegium Instrumentalis - soubor gymnázia Jana Nerudy Praha. Všechny zmíněné orchestry nakonec spojily síly, aby pod dirigentskou taktovkou Karla Brii zahrály závěrečné Gaudeamus Igitur. Nekončící aplaus po působivém finále znamenal pro mladé muzikanty velkou odměnu, publikum si tak vysloužilo ještě jeden přídavek. Koncert vysílal přímým přenosem Český rozhlas 3 – Vltava, jeho záznam vysílá Česká televize na programu ČT 2 dne 4. prosince.
19. ročník soutěže je tedy úspěšně za námi, v tuto chvíli je však již vyhlášen jubilejní ročník, ročník dvacátý.

Spustit audio
autor: Producentské centrum