Concerto Bohemia POČTRNÁCTÉ

10. srpen 2005

Říká se, že když je něco potřetí, stává se to tradicí. Tak z tohoto hlediska je Concerto Bohemia již tradiční akcí. Dovolte mi prosím malé ohlédnutí a představení této tradice. Za svůj, v porovnání s lidským životem, krátký věk prošla tato hudební rozhlasová soutěž složitým vývojem.

Vznikla v roce 1992 v redakci hudebního vysílání pro děti a mládež. Byl jsem to shodou okolností já, kdo dostal od svého známého ze španělské Valencie pozvání na festival komorních orchestrů. Věděl, že pracuji v Českém rozhlase, a z toho usoudil, že budeme nejlépe vědět, jaký orchestr do Valencie poslat. Nevěděli jsme. A proto přišel nápad vyhlásit soutěž přesně podle požadavků španělské soutěže. Princip jsme znali, vždyť v rozhlase v té době už 27 let běžela známá soutěž Concertino Praga. A tak jsme novou orchestrální soutěž, se svolením tehdejšího vedení vyhlásili. Jako všechno v hudební redakci pro děti a mládež i dotvoření tohoto nápadu byla týmová práce. Natočili jsme nahrávky tehdy osmi přihlášených komorních orchestrů, porota je anonymně vyslechla a ohodnotila. Vítězem se stal soubor konzervatoře v Brně. Na hudební klání ve Valencii nikdy neodjel, protože Španělům nějak došly finanční prostředky a festival odvolali. Brněnskému orchestru jsme se omluvili, ale nová rozhlasová soutěž už byla na světě.

Účastníci prvního ročníku projevili zájem se znovu postavit před nesmlouvavé mikrofony v hudebním studiu a v dalším ročníku už bylo souborů dvanáct. Potom se přidaly první dechové soubory, pak bylo třeba oddělit velké a malé orchestry, potom zase starší a mladší, pak orchestry konzervatoří a základních uměleckých škol a tak dále a tak dále.

Jak odměnit hudebníky za účast v soutěži? A byl tu další nápad - uděláme koncert vítězů. Porota při svém anonymním poslechu nestanoví jen pořadí, ale také vybere repertoár a soubory, které doporučí k účasti na tomto koncertě. První koncerty se konaly v "Jedničce", v budově Českého rozhlasu v Praze na Vinohradech. Když se přidala Česká televize a začala s námi vysílat koncert vítězů, bylo nám studio náhle malé. Kde realizovat tak velkou akci, kam se nám vejde 10 až 12 orchestrů spolu s veškerou rozhlasovou a televizní technikou a publikem? Určitě jedna z největších koncertních prostor je Španělský sál Pražského hradu. Tehdejší vedení Správy Pražského hradu nám vyšlo vstříc a tuto reprezentativní prostoru pro mladé hudebníky za velmi přijatelných podmínek pronajalo.

Kdy dělat koncert vítězů? Soutěž se vyhlašuje na konci roku, aby mohly přihlášené orchestry do konce února dalšího roku poslat demonstrační snímky. Potom se sejde první porota, která vyslechne (opět anonymně) tyto demosnímky a také vybere orchestry, které ve druhém kole soutěže natočí studiové snímky. To vše se stane v dubnu a květnu. V červnu potom zasedne další - řekněme hlavní - porota a vybere nejzdařilejší nahrávky k postupu na koncertu vítězů. A protože se jedná o studentské a žákovské orchestry datum koncertu vítězů se přímo nabízelo. Den studentstva. Od té doby se koná koncert vítězů vždy v sobotu nejbližší k tomuto studentskému svátku. Jen místo konání se změnilo. Španělský sál začal být finančně příliš náročný a proto jsme se domluvili s vedením další krásné prostory v Praze - Paláce Žofín. Ti nám vyšli vstříc a koncert vítězů zde letos bude už potřetí.

Soutěž se dále vyvíjela. Spolu s redakcí hudebního vysílání pro děti a mládež se přesunula pod ochranu a řízení Českého rozhlasu 3 - Vltava, mezitím krátce patřila přímo pod programového ředitele Českého rozhlasu. Nyní je třetím rokem zařazena k Produkčnímu centru Českého rozhlasu.

A kam vývoj soutěže dospěl dnes? Concerto Bohemia je určeno orchestrům konzervatoří a základních uměleckých škol. Soutěž musela být pro velký počet orchestrů rozdělena do dvou let. V jednom roce soutěží komorní soubory od 6 do 12 a orchestry od 36 do 50 hráčů, v dalším roce pak orchestry a soubory od 12 do 36 hráčů. Soutěž je vyhlašována v České republice. Organizační a realizační tým se zamýšlí i nad mezinárodní podobou akce, ale zatím jsme skromnější a zveme (nepravidelně) zahraniční orchestry jako hosty při koncertě vítězů. Zatím jsme oslovili orchestry ze států, se kterými máme společnou hranici. Jak to bude dál, ukáže budoucnost. Nejbližší budoucností Concerta Bohemia je letošní koncert vítězů. Uskuteční se v Paláci Žofín 19. listopadu 2005 v 19.00 hod. Přímým přenosem jej vysílá Český rozhlas 3 - Vltava a záznam uvidíte na ČT 2 3. prosince t.r.

Soutěž získala mezi mladými hudebníky za čtrnáct let své existence oblibu a prestiž. Popřejme jí proto do dalších let takový rozvoj, jaký bude ve prospěch české hudebnosti.

Spustit audio