Do druhého kola soutěže Concerto Bohemia postoupilo patnáct orchestrů

21. únor 2007

Patnáct orchestrů postoupilo dnes do druhého kola 16. ročníku Národní rozhlasové soutěže Concerto Bohemia 2007. Z celkového počtu 24 souborů a orchestrů je vybrala odborná komise ve složení: Václav Hybš, Karel Bělohoubek a Otomar Kvěch.

Všem orchestrům postupujícím do druhého kola soutěže natočí v dubnu a v květnu letošního roku Český rozhlas profesionální studiovou nahrávku.

Kompletní seznam postupujících orchestrů naleznete v příloze této zprávy.

"V letošním roce soutěží nejen soubory či orchestry, které se soutěže Concerto Bohemia zúčastňují pravidelně (např. Pražská konzervatoř, Gymnázium Jana Nerudy Praha, Konzervatoř České Budějovice, ZUŠ Praha 10 - Hostivař a další), ale také soubory ze základních uměleckých škol, které se soutěže zúčastnily poprvé (např. ZUŠ Plzeň, ZUŠ Svitavy, ZUŠ Sezimovo Ústí). V kategoriích dechových orchestrů jsme navíc zaznamenali nárůst souborů s jazzovým zaměřením," říká tajemnice soutěže Iva Stanglová.

Soutěže Concerto Bohemia se mohou zúčastnit soubory a orchestry z České republiky, jejichž jednotliví členové v roce soutěže nepřekročí 16 nebo 25 let. Soutěž se koná ve dvou kolech, kandidáti se prvního kola soutěže zúčastní prostřednictvím demonstračního snímku, který zašlou do Českého rozhlasu. Odborná porota pak na základě ukázkových snímků vybere ty soubory, jejichž soutěžní repertoár ve druhém kole soutěže natočí Český rozhlas.

Odměnou pro vítěze jednotlivých kategorií bude dle doporučení poroty účast na Koncertu vítězů soutěže Concerto Bohemia dne 17. listopadu 2007 v přímém přenosu Českého rozhlasu a v záznamu České televize.

Spustit audio