Do druhého kola soutěže Concerto Bohemia postupuje šestnáct souborů

13. únor 2008

Ve středu 13. února zasedala odborná komise 17. ročníku Rozhlasové a televizní soutěže orchestrů a souborů mladých interpretů z České republiky Concerto Bohemia 2008.

Porota vyslechla celkem dvaadvacet demonstračních snímků mladých komorních orchestrů smyčcových (či s převahou smyčcových nástrojů) a orchestrů dechových v obsazení 12 - 36 hráčů, pro něž je letos soutěž vypsána. (Tyto dvě kategorie jsou ještě vnitřně členěny pro hudební seskupení konzervatoří, základních uměleckých škol studentských - do 25 let - a základních uměleckých škol žákovských - do 16 let.) V odborné komisi zasedli Marek Hrubecký, dramaturg Filharmonie Hradec Králové, Václav Hlaváček, předseda Sdružení dechových orchestrů ČR, a Otomar Kvěch, redaktor Českého rozhlasu 3 - Vltava.

Postupujícím orchestrům natočí v průběhu března, dubna a popř. května tohoto roku Český rozhlas profesionální studiovou nahrávku. Vítězové soutěže, kteří budou známi po zasedání poroty druhého kola (červen 2008), si zahrají na již tradičním Koncertě vítězů na pražském Žofíně. Koncert se koná 15. listopadu a vysílat jej budou Český rozhlas 3 - Vltava a Česká televize.

Listinu postupujících orchestrů naleznete v příloze.

Spustit audio