Do finále Concerto Bohemia postupuje dvanáct souborů

4. duben 2015

V březnu se uskutečnilo první zasedání poroty soutěže Concerto Bohemia ve složení Jiří Gemrot – pianista, skladatel, zvukový mistr Českého rozhlasu, Stanislava Střelcová – dramaturgyně stanice Vltava a Dětského pěveckého sboru Českého rozhlasu a Lukáš Hurník – hudební skladatel a šéfredaktor stanice Vltava.

Porotci vyslechli nahrávky všech přihlášených v délce deset až dvacet minut. Nahrávky posuzovali anonymně pod pořadovými čísly v rámci jednotlivých soutěžních kategorií, kterými jsou žákovské soubory a orchestry do 16 let, studentské soubory a orchestry do 25 let
a soubory a orchestry konzervatoří a hudebních škol. Z dvaceti dvou souborů doporučila porota do druhého kola dvanáct postupujících.

V druhém kole, které proběhne začátkem června, může porota vybrat až dva laureáty z každé kategorie a doporučit další - mimořádně talentované účastníky, kteří vystoupí na koncertu v pražském Žofíně v listopadu 2015. Dvanácti postupujícím souborům natočí Český rozhlas profesionální soutěžní nahrávky. Vznikat budou pod taktovkou nejlepších rozhlasových hudebních režisérů a zvukařů. Vybrané soubory pak budou své vítězství obhajovat nejen před porotou a návštěvníky samotného koncertu, ale také před kamerami České televize. Koncert uslyší živě i posluchači Českého rozhlasu ve vysílání stanice Vltava.

Do soutěže se tento rok přihlásily soubory z Jihočeského, Jihomoravského, Libereckého, Olomouckého i Středočeského kraje a nechybí ani soubory z Prahy. Nejmenší uskupení čítá pět členů, v největším sboru je téměř čtyřicet hudebníků. O tom, kdo se stane vítězem, jak postupují přípravy soutěže a dalších zajímavostech vás budeme informovat na našich webových stránkách.

Spustit audio