Do skladatelské soutěže Českého rozhlasu pro nové svatovítské varhany bylo přihlášeno 47 skladeb

10. leden 2020

V pondělí 6. ledna byl poslední den, kdy měli skladatelé možnost zaslat soutěžní skladbu pro nové varhany v katedrále sv. Víta, kterou 15. června 2019 vyhlásilo hudební Vydavatelství a nakladatelství Českého rozhlasu spolu s Nadačním fondem Svatovítské varhany. 

O soutěž byl mezi autory značný zájem, neboť do pondělní půlnoci bylo přihlášeno 47 skladeb. Velké množství nových děl příjemně překvapilo i samotné zadavatele soutěže. Své kompozice přihlásilo i sedm skladatelů ze zahraničí.

Soutěž je anonymní, jednotlivé skladby jsou označeny číslem. Ty pak budou v nejbližších dnech předány porotě, která během dvou měsíců rozhodne o třech postupujících.

Český rozhlas pořídí následně záznam těchto skladeb. Nahrávky vítězných kompozic přednesené na nových varhanách Gerharda Grenzinga budou umístěny na jeho stránkách.
O pořadí finalistů rozhodnou v anketě posluchači.

Podmínky varhanní skladatelské soutěže:
Přihlášení skladatelé v rámci soutěže měli odevzdat jednu samostatnou kompozici psanou pro sólové varhany v délce cca do 10 minut (může být jednovětá i vícevětá). Skladba musí respektovat dispozice a rejstříkování nových varhan katedrály sv. Víta.

Složení poroty:
Varhaník a pedagog prof. Jan Hora, hudební skladatel a pedagog prof. Ivan Kurz, varhaník a pedagog odb. as. Josef Popelka, hudební skladatel Jiří Teml a děkan PdF UHK doc. František Vaníček.

Ceny pro autory vybraných skladeb:
1. peněžitá odměna a vydání vítězné skladby tiskem ve Vydavatelství a nakladatelství Českého rozhlasu
2. provedení skladby na nových varhanách v katedrále sv. Víta, včetně získání profesionální nahrávky Českým rozhlasem.
3. uvedení nahrávky do digitální distribuce a prezentace ve vysílání Českého rozhlasu

Spustit audio