Dvojka a česká hudba

15. únor 2017

Vedení Dvojky v druhé polovině loňského roku udělalo první kroky vstříc přáním posluchačů, když zavedlo půlhodinky orchestrální hudby a posílilo podíl české tvorby v některých segmentech vysílání.

Dobrý den,

vím, že moje slovo nemá žádnou váhu, ale když ho přihodíme k nemalému počtu žádostí o více české hudby na Dvojce, které jste jistě po včerejšku (Káva o čtvrté vysílaná 26. 1. 2017, pozn. kanceláře ombudsmana) dostal, snad to pomůže.

Pane doktore, nevěřte nějakým procentům vysílané české hudby. Jsou zavádějící a v konečném výsledku klamná. Zkuste si sám poslechnout již od samého rána skladbu vysílané hudby. Česky, anglicky, česky, anglicky a tak dále se strojovou přesností. Já poslouchám jenom Dvojku. Ráno s ní vstávám, večer ulehám. A mrzí mně, když to tak vyjde, že pustím rádio a dostanu hned pěstí do ucha anglickou skladbou. Jistě, mohl bych přejít na nějakou internetovou stanici, kde hrají jenom česky, ale to bych zase nemohl poslouchat ostatní zajímavé věci na Dvojce. Zprávy, počasí a další mluvené slovo.

Jste české rádio, vysíláte v českém prostoru, českým lidem, ale hrát se bude anglicky, skladby, kterým nikdo nerozumí, alespoň tedy drtivá většina starších lidí, která tvoří významné procento vašich posluchačů. A vaši zahraniční internetoví posluchači, ti by si také rádi poslechli českou hudbu. Té ostatní mají doma dost.

Nemyslím si, že byste měli hrát jenom česky, to jistě ne. Nežijeme v nějaké izolaci od ostatního světa. Ale proč většinou anglicky, když je ještě mnoho jiné hudby, španělské, francouzské, italské, řecké, maďarské a další. Je pravda, že vidím v poslední době malé zlepšení, ale mohlo by to být lepší.

Mohl bych se rozepisovat dál, ale myslím, že to stačilo. Však i to rádio by mělo stát o trochu zpětné vazby. A až nás budou miliony, řečeno s klasikem, třeba to v tom radiu s někým hne a uslyšíme více té naší písničky české.

S pozdravem Josef Sluka, 70 let

<hr/>

Vážený pane Sluko,

děkuji Vám za upřímný dopis. Rád bych Vás ujistil, že se mýlíte v tom, že Vaše slovo nemá žádnou váhu. Vyjádřil jste legitimní názor věrného posluchače Českého rozhlasu a tak s ním také budu pracovat. Udělal jsem si pár poznámek pro své příští setkání s šéfredaktorem Dvojky Martinem Gromanem i s programovou ředitelkou Českého rozhlasu Evou Hazdrovou Kopeckou a budu jim tlumočit Vaše stanovisko, že speciálně Dvojka by se měla více profilovat jako ryze česká stanice, tedy i s větším podílem české hudby, a neměla by kopírovat hudební dramaturgii jiných stanic. Odtud Váš názor na větší podíl hudební produkce, která na jiných stanicích obvykle nezní.

Nové vedení Dvojky v druhé polovině loňského roku již udělalo první kroky vstříc přáním posluchačů: zavedlo předpůlnoční půlhodinky orchestrální hudby, posílilo podíl české tvorby v některých segmentech vysílání (například Výlety s Dvojkou)… a věřím, že v tomto zahájeném trendu bude dále pokračovat. Dopisy, jako je ten Váš, mi jsou v diskusích s odpovědnými programovými pracovníky vítanou oporou.

Se srdečným pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio