F. V. Habermann: Missa I Sancti Wenceslai, Martyris

6. říjen 2022

U příležitosti svátku sv. Václava 28. září 2022 pořídil Český rozhlas ve svých studiích nahrávku mše ze sbírky Philomela pia, melos suum sexies repetens: sive Missae sex a IV Vocibus, II Violinis, II Clarinis, vcl Lituis ad libitum, et Organo Františka Václava Habermanna (1706–1783), věnovanou tomuto českému světci.

Rozhlas tak navázal tak na loňský projekt k 1100. výročí svaté Ludmily, kdy vznikly noty a nahrávka Missa II Sanctae Ludmilae ze stejné sbírky.

Provozovací materiál Missa I Sancti Wenceslai, Martyris vyrobilo Vydavatelství a nakladatelství Českého rozhlasu dle tisku z Kraslic z roku 1747 opět ve spolupráci s muzikoložkou Kateřinou Pincovou, která notový materiál revidovala a dílem F. V. Habermanna se dlouhodobě zabývá.

Ve studiu Českého rozhlasu Brno nahrávku mše pořídil Czech Ensemble Baroque pod vedením Romana Válka. Nový snímek Habermannovy mše sv. Václava si můžete poslechnout zde. V pořadu Staří mistři zazněla nahrávka z produkce Českého rozhlasu v premiéře.

Pro zájemce o provedení je teď Missa I Sancti Wenceslai, Martyris Františka Václava Habermanna, stejně jako Missa II Sanctae Ludmilae, dostupná v rozhlasové Půjčovně notových materiálů.

Spustit audio