Filharmonici hráli písně ze Starců na chmelu

4. červenec 2012

Za obrovského potlesku, dupání i hlasitého projevu nadšení, končil v poslední den roku 2003 koncert České filharmonie pod taktovkou dirigenta Vladimíra Válka.

První směs sestavena z písní Jaroslava Ježka (Když jsem kytici vázala, Babička Mary, Svítá, Šaty dělaj člověka a Nebe na zemi). Písně z českých předválečných a válečných filmů (Jen pro ten dnešní den, Slunečnice, C.k. polní maršálek, Přednosta stanice) byly vybrány do druhé směsi. Třetí tvořily písně z českých hudebních filmů (Starci na chmelu, Limonádový Joe a Kdyby tisíc klarinetů).

Výběrem a úpravami skladeb byl pověřen posluchač AMU v oboru dirigování Jan Kučera, žák Vladimíra Válka, který je zároveň jeho asistentem v Symfonickém orchestru Českého rozhlasu. Svého úkolu se zhostil výtečně, což dokazovala i odezva u posluchačů. Nápaditost, kterou při úpravách použil (např. u bicích nástrojů), byla obdivuhodná. Myslím si, že o tvůrčích schopnostech Jana Kučery ještě uslyšíme. Celý projekt tří směsí vznikl ve spolupráci s Hudebním vydavatelstvím Českého rozhlasu

Spustit audio